Β. Κεχαγιάς: “Τέτοια κατάσταση δεν την έχουμε ξαναζήσει”

05 December 2015

Β. Κεχαγιάς: “Τέτοια κατάσταση δεν την έχουμε ξαναζήσει”

Το Σωματείο Κρεοπωλών Ν. Καβάλας καλύπτει την πόλη της Καβάλας και την επαρχεία Παγγαίου. Δηλαδή ένα σύνολο περίπου 80 κρεοπωλείων, από τα οποία τα 20-22 στην πόλη. Όπως μας λέει ο πρόεδρος του σωματείου Βασίλης Κεχαγιάς, περιγράφοντας γλαφυρά τα προβλήματα που βιώνουν οι κρεοπώλες, «είμαι 4ης γενιάς κρεοπώλης και τέτοια κατάσταση στον κλάδο δεν είχαμε ξαναζήσει. Η Καβάλα την τελευταία πενταετία έχει «χάσει» 18-20 καταστήματα κι αυτό όχι λόγω συνταξιοδότησης, αλλά λόγω κρίσης. Είμαστε πολύ προβληματισμένοι για να βρούμε λύσεις και να μπορέσουμε να επιβιώσουμε».

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου 2015 του περιοδικού Meat News, Νο 33

 

-Δηλαδή υπάρχει μείωση της κατανάλωσης;

Υπάρχει μεγάλη μείωση. Τα μάρκετ μας έχουν «πετσοκόψει», αλλά είναι και η ανέχεια του κόσμου. Και παλιότερα υπήρχαν τα μάρκετ, αλλά τώρα που έχουν μειωθεί οι μισθοί και οι συντάξεις ο κόσμος κυνηγάει το φθηνό κρέας. Αν είναι δυνατόν με 10 ευρώ να αγοράσει κρέας για όλη την εβδομάδα να ταΐσει την οικογένειά του.

 

-Η σχέση των μελών με το σωματείο ποια είναι;

Υπάρχουν 3-4 καταστήματα που δεν θέλουν καμιά ανάμιξη, δεν πιστεύουν στο σωματείο και στην ΠΟΚΚ. Προβάλλεται το γνωστό επιχείρημα «τι κάνει το σωματείο για μας». Αλλά οι υπόλοιποι είναι κοντά στο σωματείο. Βέβαια, λόγω της αναδουλειάς και εμείς έχουμε αδρανήσει λίγο.

 

-Ποια είναι η σχέση σας με τις υπηρεσίες;

Οι υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους και εμείς προσπαθούμε να είμαστε τυπικοί και σωστοί απέναντι στις υποχρεώσεις μας. Με τις ζυγιστικές έχουμε κάποια προβλήματα, είναι περίπλοκες οι απαιτήσεις.

Τα κρεοπωλεία της Καβάλας έχουν όλα εκσυγχρονιστεί, έχουν κάνει ανακαινίσεις, με σύγχρονες ψυκτικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Θα έλεγα ότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα καταστήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

 

-Η περιοχή σας έχει μεγάλη κτηνοτροφική παραγωγή. Ποια είναι η συνεργασία σας με τους παραγωγούς;

Όλοι είμαστε αλυσίδα. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να ζήσουμε ούτε κι εμείς. Για αυτό και βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Υπάρχει μια αλληλεγγύη που κρατάει χρόνια. Βέβαια η παραγωγή της περιοχής είναι μεγάλη, γίνονται και εξαγωγές, από εδώ αγοράζουν και τα κρεοπωλεία άλλων περιοχών.

Θα ήθελα όμως να σημειώσω και κάτι ακόμα. Εμείς εδώ στην περιοχή έχουμε καραντίνα για την οζώδη δερματίτιδα. Πέρυσι είχαμε τον καταρροϊκό πυρετό και θανατώθηκαν ένα εκατομμύριο ζώα. Φέτος θα θανατωθούν μερικές χιλιάδες βοοειδή. Με κάθε επιφύλαξη φθάνω να πω ότι θέλουν να μειώσουν κι άλλο την κτηνοτροφία, να φύγει ο πρωτογενής τομέας και να εισάγουμε και να τρώμε ό,τι έρχεται από την Ευρώπη. Να χάσει ο κόσμος το κρέας που έτρωγε, να χαθεί η εμπιστοσύνη στα κρεοπωλεία, να χάσει ο κτηνοτρόφος τη δουλειά του και γενικά όλα τα επαγγέλματα που ζουν από το κρέας.

05 December 2015
Banner
Banner