Β. Χατζηδημητρίου: ΦΠΑ, φορολογικό, μεταναστευτικό δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες
Related Articles
Γύρω στα 80 κρεοπωλεία διαθέτει το νησί της Λέσβου με τον μεγαλύτερο αριθμό από αυτά να λειτουργεί σε μικρά χωριά. Ο πρόεδρος του Σωματείου του νησιού, Βαγγέλης Χατζηδημητρίου, εκθέτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και ιδιαίτερα για τις δυσκολίες που δημιουργούν επιπρόσθετα η αναμενόμενη κατάργηση της έκπτωσης στον ΦΠΑ, τα νέα φορολογικά μέτρα, αλλά και το μεγάλο κύμα μετανάστευσης που επιβαρύνει το νησί. Οι κρεοπώλες παρά τις δυσκολίες και την αρνητική για τα σωματεία και τη συλλογικότητα κατάσταση που δημιουργεί η κρίση δεν σταματούν να παλεύουν για την αναβάθμιση των καταστημάτων τους. Πρόσφατα οργανώθηκε σεμινάριο σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ και τη συμμετοχή του επιστημονικού συνεργάτη της ΠΟΚΚ για ενημέρωση πάνω στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις της νομθεσίας. Ο κ. Χατζηδημητρίου έχει αναλάβει το 2014 πρόεδρος του Σωματείου, διαδεχόμενος τον επί σειρά ετών πρόεδρο Κων. Πατέστο.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Meat News, τεύχος Νοεμβρίου 2015, Νο 32
-Πείτε μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρεοπώλες της Λέσβου.
Πρώτον έχουμε το θέμα με τις λαθροσφαγές που γίνονται στα διάφορα χωριά, το οποίο έχει αυξηθεί τώρα λόγω της οικονομικής κρίσης. Πολύς κόσμος ψάχνεται να σφάξει στο χωράφι και να πάρει κατευθείαν από τον παραγωγό το κρέας. Έχουμε χάσει αρκετούς πελάτες από αυτό.
Ύστερα είναι ο ανταγωνισμός που έχουμε από τα σούπερ μάρκετ. Διάφορες εταιρείες βγάζουν φυλλάδια με προσφορές και στην ουσία ταλαιπωρούν τον κόσμο που πηγαίνει και περιμένει στην ουρά και μόλις έρθει η σειρά του ακούει το γνωστό «εξαντλήθηκε η προσφορά».
Άλλο πρόβλημα είναι τα μεταφορικά στα νησιά που ανεβάζουν το κόστος στα κρέατα που αγοράζουμε από την Αθήνα, ή εισάγονται από έξω. Μετά είναι η αύξηση του ΦΠΑ που έρχεται οσονούπω. Εδώ ως παραμεθόριος περιοχή είχαμε ένα κίνητρο, μια ελάφρυνση στον ΦΠΑ. Αν γίνει όπως σε όλη την Ελλάδα θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Η φορολογία και τα διάφορα μέτρα, όπως το 100% προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά είναι ταφόπλακα για τις μικρές επιχειρήσεις.
Ακόμα τα μικρά κρεοπωλεία στα χωριά, τα οποία λειτουργούν 1-2 φορές την εβδομάδα, έχουν μεγάλο πρόβλημα ως προς την τήρηση των κανόνων του ΕΦΕΤ ή του ΕΛΟΓΑΚ, διότι εκεί πιο πολύ ασχολούνται με τα κτήματά τους, με τα ζώα τους και ως δευτερεύουσα εργασία έχουν το κρεοπωλείο.
Το τελευταίο πρόβλημα είναι με τους μετανάστες. Έχουμε ζήσει δύσκολες στιγμές φέτος το καλοκαίρι, είχαμε ακυρώσεις και πτώση στον τουρισμό.
-Είπατε για την αύξηση στον ΦΠΑ. Θα παρασύρει τις τιμές προς τα πάνω;
Παλιά ο ΦΠΑ ήταν στο 6%, μετά ανέβηκε στο 7% και τελικά στο 9%. Την αύξηση αυτή την απορροφήσαμε, αλλά τώρα δεν πιστεύω ότι μπορούμε μόνοι μας οι καταστηματάρχες να την απορροφήσουμε, οπότε σίγουρα θα ανέβουν οι τιμές.
-Μιλήσατε για τη λαθροσφαγή, το νησί καλύπτεται από σφαγεία;
Έχουμε βιομηχανικό σφαγείο στην Καλλονή και μερικά ακόμα μικρότερα σε άλλες κωμοπόλεις. Η λαθροσφαγή δεν είναι θέμα έλλειψης σφαγείων, αλλά ότι όλοι ψάχνονται να ρίξουν το κόστος.
-Πόσο επηρέασε την οικονομία του νησιού η διόγκωση του μεταναστευτικού ρεύματος;
Ορισμένα καταστήματα που είναι στην προκυμαία δούλεψαν για να καλύψουν οι μετανάστες τις ανάγκες τους και έπεσε κάποιο χρήμα στην τοπική αγορά. Αλλά γενικά υπήρχε μεγάλη πτώση. Φανταστείτε ότι κάθε καλοκαίρι είχαμε εβδομαδιαίως 2.500 Τούρκους στο νησί. Αυτοί οι τουρίστες δημιουργούσαν ένα μεγάλο τζίρο στην αγορά μας, έπεφταν χρήματα για αγορά τοπικών προϊόντων, δούλευαν οι ταβέρνες. Φέτος αυτό το κομμάτι του τουρισμού χάθηκε εντελώς, όπως και γενικά υπήρξαν ακυρώσεις πτήσεων.