Την Παρασκευή πάει στη Βουλή το ν/σ με τις εισφορές των αγροτών για υγειονομική περίθαλψη

22 September 2016

Την Παρασκευή πάει στη Βουλή το ν/σ με τις εισφορές των αγροτών για υγειονομική περίθαλψη

Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα «ξεκλειδώσει» τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε η συζήτηση του νομοσχεδίου να διεξαχθεί στην αρμόδια επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, να εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια την επομένη, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, και να ψηφιστεί αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας. Στόχος, να είναι όλα τελειωμένα μέχρι το επόμενο Eurogroup της 29 Σεπτεμβρίου.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και ζητήματα αγροτικού ενδιαφέροντος, όπως η κατάργηση των εξαιρέσεων που επέτρεπαν για τους αγρότες μεταβατικά στάδια μέχρι το 2019, με χαμηλότερες εισφορές για την υγειονομική τους περίθαλψη. Με το νομοσχέδιο οι εισφορές για υγειονομική περίθαλψη ανεβαίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2017 στον συντελεστή 6,95%.

Επιπλέον, όπως προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο του καλοκαιριού, αναμένεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο και η κατάργηση της δυνατότητας που είχαν οι ιδιοκτήτες μικρών αγροτουριστικών και λοιπών μονάδων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων να υπάγονται στο καθεστώς ΟΓΑ (αντί του ΟΑΕΕ που έχει υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές). Συνεπώς και αυτοί θα καταβάλλουν από 1ης Ιανουαρίου 2017 το 20% του εισοδήματός τους για τον κλάδο κύριας ασφάλισης, αντί για το 14% που θα ισχύσει για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.

[Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

22 September 2016
Banner
Banner