Ασφαλές για κατανάλωση το κρέας πουλερικών λένε οι ειδικοί, μετά τον Η5Ν8 σε ανθρώπους στη Ρωσία

23 February 2021

Ασφαλές για κατανάλωση το κρέας πουλερικών λένε οι ειδικοί, μετά τον Η5Ν8 σε ανθρώπους στη Ρωσία

Τη διαβεβαίωση ότι το κρέας πουλερικών είναι ασφαλές για κατανάλωση, παρέσχε το Διεθνές Συμβούλιο Πουλερικών στον απόηχο του εντοπισμού μετάδοσης του H5N8 της γρίπης των πουλερικών σε εργαζόμενους πτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι επτά εργαζόμενοι στη Ρωσία είναι οι πρώτοι άνθρωποι που μολύνονται από τη συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού, όπως έχετε ήδη διαβάσει εδώ.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, το Διεθνές Συμβούλιο Πουλερικών αναφέρει ότι «είναι σημαντικό να διαβεβαιώσουμε τους καταναλωτές ότι το κρέας πουλερικών είναι ασφαλές για κατανάλωση».

Με βάση την επιστημονική κατανόηση της γρίπης των πτηνών, τα κοτόπουλα και άλλα πουλερικά είναι ασφαλή για κατανάλωση εάν μαγειρευτούν σωστά, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Κανένα πτηνό από εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί από την ασθένεια δεν πρέπει να εισέλθει στην τροφική αλυσίδα, και οι καταναλωτές μπορούν να παραμείνουν σίγουροι για την ασφάλεια του κρέατος πουλερικών και για τις προσπάθειες της βιομηχανίας πουλερικών να εγγυηθεί την ασφάλεια και την προστασία των πελατών της.

Όπως διαβάζουμε στο thepoultrysite, η βιομηχανία κρέατος πουλερικών σε συντονισμό με κυβερνητικές αρχές, παρακολουθεί συνεχώς και επιδιώκει να εντοπίσει εγκαίρως τους κινδύνους της γρίπης των πτηνών. Αυτοί οι κίνδυνοι οφείλονται εν μέρει στην έκθεση σε θετικά στον ιό άγρια πτηνά. Όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, λαμβάνονται άμεσα μέτρα για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων στελεχών. Αυτές οι συνεχιζόμενες προσπάθειες ελέγχουν την εξάπλωση της νόσου, ενώ τα μέτρα βιοασφάλειας που εφαρμόζει η βιομηχανία ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου.

Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, άτομα που έχουν συχνή και παρατεταμένη επαφή με είδη πουλερικών -κυρίως άτομα που εργάζονται στον κλάδο- έχουν μολυνθεί με τον ιό της γρίπης των πτηνών, όπως συνέβη σε αυτήν την περίπτωση. Αυτή η τυχαία μόλυνση είναι αυτοπεριοριζόμενη καθότι το μολυσμένο άτομο είναι απίθανο να μεταδώσει τον ιό σε άλλον άνθρωπο. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, ο ιός δεν μπορεί να μεταφερθεί από τον ένα άνθρωπο στον άλλο.

Οι καταναλωτές μπορούν επομένως να είναι σίγουροι ότι τα σωστά μαγειρεμένα πουλερικά είναι ασφαλή για κατανάλωση, αναφέρει το Διεθνές Συμβούλιο Πουλερικών.

23 February 2021
Banner
Banner