Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βραζιλία, εξαιτίας της γρίπης των πτηνών

23 May 2023

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βραζιλία, εξαιτίας της γρίπης των πτηνών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Βραζιλία για 180 ημέρες, εξαιτίας της ανίχνευσης του εξαιρετικά παθογόνου ιού της γρίπης των πτηνών H5N1 σε άγρια πτηνά.

Όπως αναφέρει ο «The Guardian», η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος κοτόπουλου στον κόσμο με πωλήσεις 9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2022, έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής οκτώ κρούσματα του H5N1 σε άγρια πτηνά.

Συγκεκριμένα: «Το υπουργείο Γεωργίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι δημιούργησε ένα κέντρο επειγόντων επιχειρήσεων για το συντονισμό, τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση “εθνικών δράσεων που σχετίζονται με τη γρίπη των πτηνών”. Η μόλυνση από τον H5N1 στα άγρια πτηνά δεν δημιουργεί πρόβλημα στο εμπόριο, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων. Ωστόσο, ένα κρούσμα γρίπης των πτηνών σε μια φάρμα συνήθως έχει ως αποτέλεσμα τη θανάτωση ολόκληρου του κοπαδιού και μπορεί να προκαλέσει εμπορικούς περιορισμούς από τις χώρες εισαγωγής.

Αν και οι βασικές πολιτείες παραγωγής κρέατος της Βραζιλίας βρίσκονται στον Νότο, η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς η ασθένεια πτηνών στα άγρια πτηνά έχει μεταδοθεί σε σμήνη πουλιών που μεταναστεύουν σε άλλες  χώρες.

Οι μετοχές της BRF SA με έδρα τη Βραζιλία, του μεγαλύτερου εξαγωγέα κοτόπουλου στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 3,6% πριν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης, αλλά έκλεισαν την ημέρα κατά 0,5% χαμηλότερα.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας είπε ότι δείγματα 33 ύποπτων κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στο Espirito Santo –όπου η Βραζιλία επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα σε άγρια πτηνά την περασμένη εβδομάδα– ήταν όλα αρνητικά».

23 May 2023
Banner
Banner