H γρίπη των πτηνών ενδέχεται να είναι ενδημική σε πληθυσμούς άγριων πτηνών

26 July 2022

H γρίπη των πτηνών ενδέχεται να είναι ενδημική σε πληθυσμούς άγριων πτηνών

Περίπου 5.300 περιστατικά γρίπης των πτηνών, υψηλής παθογονικότητας, (HPAI) αναφέρθηκαν σε πουλερικά και άγρια πτηνά σε 36 χώρες της Ε.Ε./του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) και στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την περίοδο 2021-2022, σύμφωνα με την τελευταία επισκόπηση της HPAI από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός περιπτώσεων HPAI για μια επιδημική περίοδο που έχει αναφερθεί ποτέ. Η εμμονή του ιού HPAI (H5) στα άγρια πτηνά δείχνει ότι μπορεί να έχει γίνει ενδημικός σε πληθυσμούς άγριων πτηνών στην Ευρώπη.

Συνολικά 2.398 εστίες οικόσιτων πουλερικών οδήγησαν στη θανάτωση 46 εκατομμυρίων πτηνών σε πληγείσες εγκαταστάσεις. Περισσότερες από τις μισές εστίες πουλερικών στην Ευρώπη οφείλονταν σε δευτερογενή εξάπλωση, από μολυσμένα πουλερικά σε άλλες εκμεταλλεύσεις πουλερικών. Επιπλέον, εντοπίστηκαν 168 εστίες σε πτηνά σε αιχμαλωσία και υπήρξαν 2.733 ανιχνεύσεις HPAI σε άγρια πτηνά σε 36 ευρωπαϊκές χώρες.

Η τρέχουσα επιδημική περίοδος HPAI 2021-2022 εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, με κρούσματα σε πουλερικά και άγρια πτηνά να αναφέρονται έως τα μέσα καλοκαιριού του 2022.

Πηγή: thepoultrysite.com

26 July 2022
Banner
Banner