Στ. Αραχωβίτης: Τι δεν μας είπε ο κ. Λιβανός για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

20 April 2021

Στ. Αραχωβίτης: Τι δεν μας είπε ο κ. Λιβανός για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Την απάντησή του για όσα είπε αλλά κυρίως για όσα δεν είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει με γραπτή δήλωσή του ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και π. υπουργός ΥΠΑΑΤ, βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έδωσε καμία απολύτως συγκεκριμένη απάντηση στοπρώτοκρίσιμο ερώτημα που τέθηκε στην Βουλή από τον επικεφαλής του αγροτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Λακωνίας κύριου Σταύρου Αραχωβίτη, παρά αναπαρήγαγε τα όσα κατά καιρούς, από τον περασμένο Δεκέμβρη, ακούν οι αγρότες μας. Σε μια στιγμή που η ρευστότητα των αγροτών είναι αναγκαία και η οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση ανύπαρκτη, επανέλαβε αόριστα ότι η ημερομηνία εξόφλησης των υπολοίπων της πληρωμής βασικής και πράσινης ενίσχυσης στους αγρότες μας θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο. Εκτός από τα γενικά ποσοστά 3% και 10% αντίστοιχα που απομένουν να πληρωθούν, άγνωστα παραμένουν ακόμη τα εξατομικευμένα πόσα που τους οφείλονται αλλά κυρίως οι λόγοι της αποστέρησης αυτών. Δεν έκανε όμως και καμία αναφορά στα περίφημα «Βοσκοτόπια της ΝΔ» και την περίεργη κατανομή του Εθνικού Αποθέματος. Τουλάχιστον  οι αγρότες έμαθαν ότι οι Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης θα λήξουν στις 22 Ιουνίου!

Συνεχίζοντας ο Υπουργός, αφού φρόντισε με αφοπλιστική ειλικρίνεια να μας κατατοπίσει για το «επιτελικό» χάος που παρέλαβε από τον προκάτοχό του, απέφυγε να αναφερθεί στην πιστοποίηση των νέων υποψήφιων ΚΥΔ, που έχουν παράνομα αποκλειστεί από την σε εξέλιξη διαδικασία αξιολόγησης.

Όσο και καλή διάθεση να έχουμε, να κατανοήσουμε  την αγωνία και τα νομικά αδιέξοδα του Υπουργού, σημασία εντέλει έχει η παραδοχή του ότι όταν ανέλαβε ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν «μη λειτουργικός», ενώ όλο το διάστημα διατείνονταν ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα. Η παραδοχή αυτή για ένα οργανισμό που επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πλήρωνε στην ώρα του τους αγρότες, προάσπιζε το δημόσιο συμφέρον και διαχειρίζονταν με διαφάνεια τα κοινοτικά κονδύλια, αποδεικνύει τις ευθύνες που βαρύνουν ολόκληρη την κυβέρνηση της ΝΔ για το ότι  κατάφεραν  σε ενάμιση χρόνο να τον κάνουν  «μη λειτουργικό».

Επειδή στεκόμαστε σταθερά και αταλάντευτα δίπλα στα ουσιαστικά προβλήματα των παραγωγών και των επαγγελματιών του χώρου, η δε αγωνία μας στρέφεται στο να διαφυλαχτεί το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των παραγωγών και όχι από το πορτοφόλι των «επιχειρηματικών συμφερόντων», του συστήνουμε να λύσει άμεσα όλους τους γόρδιους δεσμούς που κληρονόμησε από την προηγούμενη ηγεσία των «αρίστων» και τουλάχιστον αυτός να σταθεί στο ύψος του έργου που έχει κληθεί να επιτελέσει. Σε μια τέτοια προσπάθεια θα είμαστε αρωγοί, σε κάθε άλλη μεθόδευση δεν θα συναινέσουμε, ούτε θα σιωπήσουμε.

Τις απαντήσεις όμως που δεν έδωσε ο ίδιος ο Υπουργός  στην ώρα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, θα τις πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ από τους παραγωγούς όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

20 April 2021
Banner