Παρέμβαση Αραχωβίτη – Τελιγιορίδου για ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα

21 April 2021

Παρέμβαση Αραχωβίτη – Τελιγιορίδου για ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα

Όσο πλησιάζει το Πάσχα, εντείνονται οι συζητήσεις για την επάρκεια αμνοεριφίων στην αγορά, τις τιμές, τις ελληνοποιήσεις.

Παρέμβαση σε αυτή τη συζήτηση πραγματοποίησαν με κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης και Ολυμπία Τελιγιορίδου, πρώην υπουργός και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αντίστοιχα.

Στη κοινή δήλωσή τους αναφέρουν:

«Λίγες μέρες απομένουν για το Πάσχα  και πυκνώνουν οι εκτιμήσεις για πίεση στην επάρκεια κρέατος στη φετινή αγορά. Οι λόγοι για αυτή την διαφαινόμενη μειωμένη επάρκεια οφείλονται εν μέρει στην έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτρόφων που  αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές νωρίτερα από ό,τι συνήθως. Σε αυτό συνέτεινε και  η μεγάλη διαφορά μεταξύ Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα που ώθησε πολλούς παραγωγούς να διαθέσουν νωρίτερα -ακόμη και στο εξωτερικό- τα αμνοερίφια ενώ παράλληλα την ίδια περίοδο δεν έγιναν εισαγωγές αμνοεριφίων από το εξωτερικό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει  τα αμνοερίφια να πωλούνται έως και 2 ευρώ παραπάνω το κιλό σε σχέση με την περσινή χρονιά, όταν τέτοιες μέρες, με παρόμοιες αν και πρωτόγνωρες συνθήκες καραντίνας, οι κτηνοτρόφοι μας δέχτηκαν το μεγάλο πλήγμα μετά από τους λάθος χειρισμούς και αξέχαστες δηλώσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ και των Υπουργών της (Άδωνης Γεωργιάδης).

Ευελπιστούμε ότι το πάθημα έγινε μάθημα. Φέτος, οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά είναι ευνοϊκές για την ανάκτηση τουλάχιστον μέρους του εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους που, εκτός των άλλων, βλέπουν τις τιμές στις  ζωοτροφές να έχουν φτάσει στα ύψη. Συγκεκριμένα, από εκεί που η σόγια το 2020 είχε 37 λεπτά το κιλό, έφτασε να πωλείται στους κτηνοτρόφους το 2021 σε 53 λεπτά το κιλό. Το καλαμπόκι το 2020 είχε 18 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 26-27 λεπτά το κιλό, µε το τριφύλλι να ακολουθεί ακριβώς την ίδια διακύμανση, από τα 18 λεπτά στα 24 λεπτά το κιλό. Τα πίτουρα το 2020 είχαν 16-17 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκαν σε 23-24 λεπτά το κιλό. Για αυτούς τους λόγους, δεν θα πρέπει να δοθεί χώρος και λαβή  σε νέο κύμα «ελληνοποιήσεων» που θα έχει δυσμενή αντίκτυπο στην τιμή παραγωγού.

Καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία, εκτός από ευχολόγια, να στηρίξουν τον έλληνα κτηνοτρόφο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον καταναλωτή, υπερασπίζοντας τη ντόπια παραγωγή έναντι των «ελληνοποήσεων» με στοχευμένους και εντατικούς ελέγχους σε όλα τα πεδία».

21 April 2021
Banner
Banner