Αραχωβίτης – Τελιγιορίδου: Εκτός ειδικής ενίσχυσης για τον κορωνοϊό χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφοι

30 October 2020

Αραχωβίτης – Τελιγιορίδου: Εκτός ειδικής ενίσχυσης για τον κορωνοϊό χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφοι

Σκληρή κριτική σχετικά με την κορωνοενίσχυση στους αιγοπροβατοτρόφους, ασκούν προς τον υπουργό ΑΑ&Τ και την κυβέρνηση ο Σταύρος Αραχωβίτης και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργός και υφυπουργός ΑΑ&Τ.

Αραχωβίτης και Τελιγιορίδου, που είναι Τομεάρχης και αναπ. Τομεάρχης Αγροτικού του κόμματος, υπογραμμίζουν ότι χιλιάδες δικαιούχοι έμειναν τελικώς εκτός του καθεστώτος ενίσχυσης, αλλά και ότι σε πολλούς κτηνοτρόφους κατασχέθηκε αυτό το ποσόν «σε αντίθεση με το ακατάσχετο που ισχύει για άλλες ενισχύσεις δυνάμει του προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης για τον κορωνοϊό».

Στην κοινή δήλωσή τους οι δύο βουλευτές σημειώνουν:

«Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ χρειάστηκε 6 ολόκληρους μήνες για να δώσει ενίσχυση στους αιγοπροβατοτρόφους λόγω των δυσμενών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Αποτέλεσμα της υποτιθέμενης εργώδους αυτής προσπάθειας της ΝΔ ήταν να εξασφαλίσει ελάχιστα χρήματα τα οποία, ως δια μαγείας, μήνα με το μήνα, γινόταν λιγότερα, όπως λιγότεροι έγιναν εντέλει και οι δικαιούχοι!

Έτσι, τη Δευτέρα 26/10, δεν έλαβαν την ειδική ενίσχυση 5.584 αιγοπροβατοτρόφοι που το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν λάβει την ενίσχυση de minimis.

Σαν να μην έφτανε αυτό, σε αντίθεση με το ακατάσχετο που ισχύει για άλλες ενισχύσεις δυνάμει του προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης για τον κορωνοϊό (C/2020/1863), σε πολλούς κτηνοτρόφους κατασχέθηκε ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο ποσό.

Καλούμε τον κ. Βορίδη και την κυβέρνηση της ΝΔ να κάνουν επιτέλους κάτι χρήσιμο για τους κτηνοτρόφους.

Ζητούμε να εντάξουν άμεσα στους δικαιούχους όσους αιγοπροβατοτρόφους έμειναν εκτός, και να φροντίσουν να επιστραφεί το επίδομα σε όσους κακώς έχει κατασχεθεί».

30 October 2020
Banner