Αραχωβίτης: Πυξίδα στον αγροτικό τομέα η ποιότητα και η ποικιλία των προϊόντων μας

28 June 2021

Αραχωβίτης: Πυξίδα στον αγροτικό τομέα η ποιότητα και η ποικιλία των προϊόντων μας

Δεν μπορούμε να βλέπουμε χωριστά την αγροτοβιομηχανία από την πρωτογενή παραγωγή, καθώς οι δύο αυτοί κλάδοι είναι γνωστό ότι συνεισφέρουν δυνατά τόσο στο ΑΕΠ της χώρας, όσο και στις εξαγωγές και την απασχόληση, τόνισε κατά την ομιλία του στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος, Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο κ. Αραχωβίτης, υπενθύμισε ότι από το 2012 δεν υπάρχει πλέον η Αγροτική Τράπεζα η οποία στήριζε με ρευστότητα την πρωτογενή παραγωγή. Συνεπώς, «μόνο εργαλείο χρηματοδότησης πλέον αποτελεί η ΚΑΠ. Ναι, είναι χρήματα, είναι όμως και δεσμεύσεις, είναι και κατεύθυνση πολιτική. Δε μπορούμε επομένως να υιοθετήσουμε σαν μόνη εθνική πολιτική την κατεύθυνση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός ΥΠΑΑΤ.

Συνέχισε δε αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, της οποίας θύμα είναι ο αγρότης, όμως κατά τον κ. Αραχωβίτη, «ο Έλληνας παραγωγός έχει να αντιμετωπίσει συν τοις άλλοις και το αυξημένο κόστος παραγωγής. Ας γνωρίζουμε όμως όλοι ότι το κόστος παραγωγής είναι συμπιεστό μέχρι ενός σημείου. Από εκεί και πέρα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής παραγωγής δε μπορεί να συμπιέζεται επ' άπειρον. Δεν μπορεί να φτάσει δηλαδή σε επίπεδα γειτονικών ή κάποιων άλλων ανατολικών χωρών».

Κατέληξε μάλιστα λέγοντας: «Αν λοιπόν η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει να παράγει τροφή, πρέπει να συμφωνήσουμε σε εκείνο το μοντέλο παραγωγής, εργαλειοποιώντας την ΚΑΠ, που θα αναδεικνύεται από το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας που δεν είναι άλλο από τα ποιοτικά μας προϊόντα, με τη μεγάλη διαφοροποίησή τους  -ποικιλία ΠΟΠ και ΠΓΕ. Αυτή η ποικιλομορφία μάς δίνει λίγα σε ποσότητα αλλά εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Αυτό είναι το μοντέλο στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε».

28 June 2021
Banner
Banner