Αραχωβίτης: Αντιλαμβάνεται το ΥΠΑΑΤ τη σπουδαιότητα της προσθήκης επιλέξιμων βοσκοτόπων σε εφαρμογή του OMNIBUS;

08 September 2020

Αραχωβίτης: Αντιλαμβάνεται το ΥΠΑΑΤ τη σπουδαιότητα της προσθήκης επιλέξιμων βοσκοτόπων σε εφαρμογή του OMNIBUS;

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσαν την Παρασκευή 4/9, είκοσι εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος Στ. Αραχωβίτη.

Η Ερώτηση αναδεικνύει το θέμα των επιλέξιμων προς ενίσχυση  φυσικών βοσκοτόπων και οι βουλευτές ζητούν την άμεση εφαρμογή του Νέου Ορισμού Μόνιμου Βοσκότοπου, όπως προβλέπεται στον ευρωπαϊκό Κανονισμό 2017/2393 (γνωστός σαν Κανονισμός OMNIBUS).

Σημειώνεται ότι με τον Κανονισμό γίνονται επιλέξιμες προς ενίσχυση πληθώρα φυσικών βοσκήσιμων εκτάσεων, όπως τα θαμνολίβαδα και τα δασολίβαδα, δηλαδή οι παραδοσιακά βοσκήσιμες εκτάσεις στη χώρα μας.

Όπως όμως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του, «για την εφαρμογή του νέου ορισμού και την πολυναμενόμενη αύξηση των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων δεν έχει γίνει γνωστή καμία ενέργεια από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά τη ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η αύξηση των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων»

  • Θα αποδώσει στους κτηνοτρόφους τις εκτάσεις που πραγματικά εκμεταλλεύονται για να βόσκουν κυρίως τα μικρά μηρυκαστικά (πρόβατα και αίγες) και να παράγουν τα σημαντικά κτηνοτροφικά προϊόντα (γάλα, κρέας, φέτα, γιαούρτι) με μειωμένο κόστος.
  • Θα δώσει τέλος στην στρεβλή Τεχνική Λύση που εφαρμόζεται σήμερα
  • Θα δώσει επιχειρήματα για την χώρα μας στη διαπραγμάτευση για την ΚΑΠ».

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές, σημειώνουν επιπλέον ότι «Πολύ πρόσφατα, με την επίτευξη συμφωνίας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-27 που επετεύχθη την 21η Ιουλίου από το Συμβούλιο Κορυφής των 27 κρατών-μελών, η Ελλάδα απέφυγε τα χειρότερα της πλήρους εξωτερικής σύγκλισης των ανά εκτάριο ενισχύσεων μεταξύ παλιών και νέων κρατών-μελών προς το παρόν, όμως ταυτόχρονα αυξήθηκε η ενίσχυση ανά εκτάριο στα 200 ευρώ για τις χώρες κάτω του μέσου όρου των 259,5 ευρώ ανά εκτάριο της ΕΕ, γεγονός που θα αποτυπωθεί ως απώλεια πόρων για την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι σήμερα η χώρα μας απολαμβάνει διπλάσια από τον κοινοτικό μέσο όρο ενίσχυση ανά εκτάριο, όμως αντίθετα στην ανά αγροτική εκμετάλλευση ενίσχυση, βρίσκεται κοντά στο ήμισυ της κοινοτικής ενίσχυσης».

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτούν τον υπουργό ΑΑΤ:

  • Ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου ώστε το συντομότερο δυνατόν ο νέος ορισμός για τους βοσκοτόπους με την κατάλληλη επικαιροποίηση του υποβάθρου του ΟΣΔΕ, να οδηγήσει στην αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων και να περιοριστεί η απειλή οποιασδήποτε σύγκλισης των ενισχύσεων (μερικής ή πλήρους), απειλή που αν παραμείνει θα μειώνει συνεχώς τις ενισχύσεις της ΚΑΠ προς τους Έλληνες αγρότες;
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης στο υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ των αλλαγών ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης του ορισμού;
08 September 2020
Banner
Banner