Αραχωβίτης: Ατολμία και σιωπή για κρίσιμα θέματα, από τον υποψήφιο Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε.

03 October 2019

Αραχωβίτης: Ατολμία και σιωπή για κρίσιμα θέματα, από τον υποψήφιο Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε.

Δήλωσή του σχετικά με τις πρώτες τοποθετήσεις του υποψήφιου Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας κατά την ακροαματική διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο, διένειμε σήμερα ο τ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Στ. Αραχωβίτης.

O Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Γεωργίας

Η διαδικασία ακρόασης του υποψήφιου Επιτρόπου έλαβε χώρα την Τρίτη 1/10 και ο Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι κατά την εισαγωγική ομιλία του δήλωσε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται ένα «μακροπρόθεσμο όραμα για την ευρωπαϊκή γεωργία», εμπνευσμένο από τις τρέχουσες στρατηγικές της Ε.Ε. για το κλίμα και για τα ενεργειακά θέματα. Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι μια «ειδική έκθεση» που θα εξετάζει την «αληθινή εικόνα» της τρέχουσας κατάστασης στον τομέα της γεωργίας. Ζήτησε περαιτέρω ενίσχυση των γεωργών της Ε.Ε., βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και των προτύπων καλής διαβίωσης των ζώων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Σταύρος Αραχωβίτης:

«Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Γεωργίας στις πρώτες του τοποθετήσεις επέδειξε ατολμία και απέφυγε την αναφορά σε μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν αναφέρθηκε στην επαρκή χρηματοδότηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, παρ’ όλες τις αυξημένες φιλοδοξίες της, ούτε στην αντιμετώπιση των συνεπειών από το BREXIT. Δεν αναφέρθηκε στα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αλλά κυρίως στη μεγάλη απειλή από την κλιματική κρίση.

Η αναφορά σε καθορισμό ελάχιστου αριθμού εκταρίων που πρέπει να διαθέτουν οι γεωργοί για να έχουν πρόσβαση σε άμεση στήριξη, μαζί με την εξωτερική σύγκλιση που επίσης δεν αναφέρθηκε  αποτελούν για μας σημαντικά θέματα της νέας ΚΑΠ στα οποία  η χώρα μας θα πρέπει να αντικρούσει τις πιθανές ακραίες προτάσεις.

Δεν απαντά στο τι είδους Γεωργία και παραγωγή τροφίμων θέλουμε και σε ποια κατεύθυνση σκοπεύει να κατευθύνει το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της παλαιότερης Κοινής Πολιτικής της Ένωσης.

Από την άλλη καλωσορίζουμε τις δηλώσεις του για στήριξη των οικογενειακών Γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες είναι κύριο χαρακτηριστικό της Ελληνικής Γεωργίας και αποτελεί προτεραιότητα και για μας. Ακόμη, καλωσορίζουμε την υιοθέτηση της σταδιακής εσωτερικής σύγκλισης δικαιωμάτων.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που σήμερα φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ οφείλουν να διαφυλάξουν τη συνέχεια της κεντρικής πολιτικής της χώρας μας όπως χαράχθηκε επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και ιδιαίτερα στα σημεία που οι προθέσεις δεν γίνονται σαφείς. Στόχος κύριος ήταν και είναι να προστατευθεί αλλά και να ενισχυθεί το εισόδημα των αγροτών.

Καλούμε επίσης τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία ώστε να ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία μέσω της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης για τη νέα ΚΑΠ».

03 October 2019
Banner