Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι για την επούλωση των πληγών που άφησε πίσω του ο «Ιανός»

24 September 2020

Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι για την επούλωση των πληγών που άφησε πίσω του ο «Ιανός»

Την ανάγκη άμεσης και γενναίας στήριξης του κράτους στους πληγέντες κτηνοτρόφους – αγρότες από την επέλαση της κακοκαιρίας, θέτει με ανοιχτή επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ.

Ειδικότερα, στην επιστολή που απευθύνει ο ΣΕΚ στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και τους αρχηγούς των κομμάτων, σημειώνει ότι οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών στη χώρα μας προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. «Ιδιαίτερα επλήγησαν  η Θεσσαλία (Καρδίτσα – Φάρσαλα - Αλμυρός κτλ.), τα Ιόνια νησιά, η Πελοπόννησος και η Κρήτη» επισημαίνει ο ΣΕΚ και αποτυπώνοντας το μέγεθος της καταστροφής υπογραμμίζει ότι «Χάθηκαν περιουσίες και υποδομές. Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών χάθηκαν μέσα σε τεράστιους όγκους νερών. Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι έχασαν τα ζώα τους που πνίγηκαν, ζωοτροφές καταστράφηκαν, στάβλοι επλήγησαν και αυτά ήρθαν να προστεθούν στην κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η κτηνοτροφία μας τα τελευταία χρόνια».

Εκείνο που ζητά από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος είναι να ληφθούν επαρκή μέτρα στήριξης των πληγέντων κτηνοτρόφων – αγροτών, και να αντιμετωπίσει με γενναιότητα τις ζημιές. Ειδικότερα, ζητά:

1. Άμεση εκτίμηση των ζημιών που προκάλεσαν οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία.

2. Ιδιαίτερα για τις ζημιές στην κτηνοτροφία άμεση καταγραφή του χαμένου ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα, βοοειδή, μέλισσες κτλ.), καταγραφή των κατεστραμμένων ζωοτροφών, όπως και των πληγέντων στάβλων.

3. Να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις στους πληγέντες κτηνοτρόφους χωρίς χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα να δοθούν 250€ για κάθε θηλυκό και αρσενικό πρόβατο/αίγα άνω του έτους, 100€ για κάθε πρόβατο/αίγα κάτω του έτους, 1.500€ για κάθε  βοοειδές και 400€ ανά χοιρινό.

4. Να διασφαλιστούν οι επιδοτήσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων και αγροτών.

5. Αναστολή των φορολογικών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων των πληγέντων για ένα χρόνο τουλάχιστον, όπως και των τραπεζικών υποχρεώσεών τους.

6. Να γίνει άμεση διάνοιξη των αποκλεισμένων δρόμων και επισκευή όσων έχουν υποστεί ζημιές για την πρόσβαση των κτηνοτρόφων – αγροτών στις εκμεταλλεύσεις τους.

24 September 2020
Banner