Απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τους γενετικούς πόρους

09 June 2016

Απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τους γενετικούς πόρους

Story Highlights

  • Για την εφαρμογή της Δράσης 10.2.1 «Γενετικοί Πόροι στην κτηνοτροφία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Related Articles

Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.2.1 «Γενετικοί Πόροι στην κτηνοτροφία» υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκο Μπόλαρη.

Σκοπός της Απόφασης είναι ο καθορισμός του πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.2.1 «Γενετικοί Πόροι στην κτηνοτροφία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Οι επιλέξιμες ενέργειες της Δράσης 10.2.1 είναι:

α) η συλλογή – τήρηση στοιχείων γενεαλογίας των ζώων και καθιέρωση – διατήρηση γενεαλογικών βιβλίων και μητρώων, με ποσοστό στήριξης 100%.
β) ο ατομικός έλεγχος της ποιοτικής και ποσοτικής απόδοσης των ζώων, με ποσοστό στήριξης 70%, εξαιρουμένων των δαπανών που αφορούν ελέγχους που διενεργεί ο ιδιοκτήτης.
γ) η ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τη διάδοση και χρήση του κατάλληλου για την κάθε περιοχή ζωικού γενετικού υλικού, με ποσοστό στήριξης 100%.
δ) η δημιουργία κέντρων αναπαραγωγής, με ποσοστό στήριξης 40%, για τον έλεγχο της αναπαραγωγής των ζώων με στόχο τη διατήρηση της φυλής. Η συγκεκριμένη ενέργεια αφορά μόνο στις φυλές των ίππων.

ε) ο γονοτυπικός έλεγχος των ζώων, με ποσοστό στήριξης 100%, ο οποίος γίνεται προκειμένου να εντοπιστούν τα γονίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση και αξιοποίηση της φυλής και να αποκλείονται από την αναπαραγωγή, ώστε να μειωθεί η συχνότητά τους στον εκτρεφόμενο πληθυσμό.

Οι ανωτέρω ενέργειες στοχεύουν στη διατήρηση και αξιοποίηση των εγχώριων φυλών αγροτικών ζώων, ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων, σε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο πράσινης ανάπτυξης και αποτελούν την πρώτη Δράση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

09 June 2016
Banner
Banner