Σε ΦΕΚ η Απόφαση για το πρόγραμμα επιτήρησης καταρροϊκού πυρετού του προβάτου για το 2021

23 June 2021

Σε ΦΕΚ η Απόφαση για το πρόγραμμα επιτήρησης καταρροϊκού πυρετού του προβάτου για το 2021

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (2662 τ.Β/18-6-2021) η Απόφαση της υφυπουργού ΑΑΤ Φ. Αραμπατζή, σχετικά με το πρόγραμμα επιτήρησης καταρροϊκού πυρετού (ΚΠ) του προβάτου.

Με την απόφαση εγκρίνεται η εφαρμογή του Προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης του Καταρροϊκού Πυρετού (ΚΠ) στην Ελλάδα για το έτος 2021.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

(α) Η συστηματική έρευνα και διαφορική διάγνωση, με εφαρμογή κατάλληλων εργαστηριακών τεχνικών του Καταρροϊκού Πυρετού (ΚΠ) στα βοοειδή και στα αιγοπρόβατα, μέσω της παθητικής και ενεργητικής επιτήρησης. (β) Σε περίπτωση ορομετατροπής ή/και ανίχνευσης ιού του ΚΠ σε ζώο μάρτυρα, απαιτείται η άμεση διενέργεια περαιτέρω έρευνας (κλινικής και εργαστηριακής) για τον αποκλεισμό ή μη της κυκλοφορίας του ιού του ΚΠ. (γ) Η έρευνα, μέσω της εντομολογικής επιτήρησης, του είδους και της διασποράς των ξενιστών Culicoides στη Χώρα.

Η Απόφαση ορίζει τους φορείς εφαρμογής του προγράμματος και τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις τους, ενώ περιγράφει λεπτομερειακά το σύστημα επιτήρησης και τα μέτρα που λαμβάνονται επί υποψίας κρούσματος και επί επιβεβαίωσης.

Σε Παράρτημα δημοσιεύεται επίσης πίνακας με τις Περιφερειακές Ενότητες όπου εγκαθίστανται εντομοπαγίδες για δειγματοληψίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στο πλαίσιο της εντομολογικής επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό.

23 June 2021
Banner
Banner