Σφοδρές αντιδράσεις για τον γαλλικό νόμο περί αναγραφής της προέλευσης σε όλα τα προϊόντα κρέατος

19 January 2017

Σφοδρές αντιδράσεις για τον γαλλικό νόμο περί αναγραφής της προέλευσης σε όλα τα προϊόντα κρέατος

Την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης σε όλα τα κρέατα και τα προϊόντα τους, όπως και στο γάλα, ξεκίνησε να εφαρμόζει η Γαλλία από την πρώτη ημέρα του 2017, όπως εξάλλου είχε ανακοινώσει νωρίτερα πέρυσι και είχε κοινοποιήσει στην Κομισιόν. Το μέτρο, επιβάλλει σε όλα τα προϊόντα που περιέχουν περισσότερο από 8% κρέας να αναγράφεται η χώρα γέννησης, εκτροφής και σφαγής του ζώου. Θα εφαρμοστεί για μια περίοδο δύο ετών, στο τέλος της οποίας θα αξιολογηθεί από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. και ενδεχομένως να αποτελέσει κατευθυντήρια αρχή για όλα τα κράτη μέλη της.

Το μέτρο εφαρμόζει η Γαλλία επικαλούμενη την ανάγκη και την επιθυμία των καταναλωτών να γνωρίζουν την προέλευση των τροφίμων που βάζουν στο τραπέζι τους. Εν τούτοις πρόκειται για μία ρύθμιση που ξεσήκωσε αντιδράσεις, με πιο χαρακτηριστική την κριτική που άσκησε η FoodDrinkEurope (FDE), η οργάνωση που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Στην αντιπαράθεση που ξεκίνησε, η FDE υποστηρίζει ότι το νέο μέτρο θα αυξήσει το κόστος παραγωγής και θα οδηγήσει και σε αύξηση της τιμής στον καταναλωτή.

Η οργάνωση μιλά μάλιστα για αύξηση του κόστους παραγωγής που μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 15% - μια αύξηση που θα μετακυλισθεί στον καταναλωτή. Οι ίδιες πηγές κάνουν επίσης λόγο για τις συνέπειες που θα προκληθούν στη συσκευασία, στη διαδικασία της παραγωγής, στην ευελιξία εύρεσης πρώτης ύλης, καθώς και στην επιπρόσθετη διαχειριστική επιβάρυνση που θα φέρει στις επιχειρήσεις.

Η προσπάθεια αυτή δεν είναι τίποτε άλλο παρά «ένας κρυφός τρόπος να προωθήσουν την εθνική τους παραγωγή» λένε τα στελέχη της FDE, που εισέρχονται έτσι στον πυρήνα της κριτικής τους: «Αυτό το μέτρο κάνει περισσότερο δύσκολο για τους παραγωγούς τροφίμων να αγοράσουν πρώτη ύλη από το εξωτερικό κι έτσι τους ωθεί να την αναζητήσουν στην ντόπια αγορά, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη τις δυσκολίες που δημιουργεί: η εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας μας είναι ευρωπαϊκές κι όχι απλώς εθνικές».

Επιπλέον, η βιομηχανία τροφίμων επισημαίνει ότι «ο ορισμός της ενιαίας αγοράς είναι να επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών, κεφαλαίων και υπηρεσιών. Πώς θα διασφαλιστεί αυτή η “ελεύθερη κυκλοφορία” αν η σήμανση των αγαθών καθιστά δυσκολότερη την αγορά τους σε άλλο κράτος μέλος;» Έρχεται έτσι η βιομηχανία να προσθέσει τη φωνή της σε εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπορίου Κρέατος και Ζώντων Ζωων (UECBV), της οποίας ο πρόεδρος Ζαν Λικ Μεριό εξέφραζε πριν από λίγες ημέρες τον φόβο ότι η νέα ρύθμιση που εισήγαγε η Γαλλία στο εσωτερικό της θα συμβάλει στον «θρυμματισμό της κοινής αγοράς».

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφασή της η Γαλλία άνοιξε τον δρόμο και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση –μεταξύ αυτών η Ιταλία και η Πορτογαλία– ενώ και η Ελλάδα έχει υποβάλει παρόμοιο αίτημα για το γάλα, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όπως εξάλλου δήλωσε σαφώς και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Βουλή των Ελλήνων λέγοντας ότι «προετοιμάζουμε ειδικές παρεμβάσεις για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα».

19 January 2017
Banner