Αντιδικία στην Πολωνία για το κοσέρ και το χαλάλ

07 January 2015

Αντιδικία στην Πολωνία για το κοσέρ και το χαλάλ

Αντισυνταγματική έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας την απαγόρευση που ισχύει στη χώρα για τη σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση. Το σκεπτικό που προβάλλει η απόφαση είναι ότι αποτελεί παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας.
Η απόφαση αλλάζει τα δεδομένα στη χώρα, όπου από το 2012 έχει απαγορευτεί αυτός ο τρόπος σφαγής, μετά από μια δικαστική απόφαση που έκρινε ότι ήταν αντισυνταγματικό να επιτρέπονται εξαιρέσεις από τους κανόνες καλής διαβίωσης των ζώων στην Πολωνία. Τον Ιούλιο του 2013, το πολωνικό κοινοβούλιο απέρριψε νομοσχέδιο που νομιμοποιούσε την σφαγή χωρίς αναισθητοποίηση για την παραγωγή κρέατος kosher και halal.
Το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του, η οποία ψηφίστηκε με πλειοψηφία 9-5, μετά από αίτημα που υποβλήθηκε από την Ισραηλιτική Κοινότητα στην Πολωνία. Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης εξήραν την απόφαση, αφού μέχρι τώρα όσοι πραγματοποιούσαν τέτοιες σφαγές για τις ανάγκες της τοπικής εβραϊκής κοινότητας αντιμετώπιζαν τιμωρίες.
Η απόφαση, αν και αναφέρεται σε μη εμπορικές δραστηριότητες, θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για παραγωγή κρέατος χαλάλ και κοσέρ προς εξαγωγή, ώστε η πολωνική βιομηχανία κρέατος να αντισταθμίσει τις απώλειες που υφίσταται από το ρωσικό εμπάργκο.

07 January 2015
Banner
Banner