Ανοιχτή ξανά η αγορά των ΗΠΑ για το γαλλικό βόειο κρέας

17 January 2017

Ανοιχτή ξανά η αγορά των ΗΠΑ για το γαλλικό βόειο κρέας

Την άρση της απαγόρευσης εισαγωγών βοδινού κρέατος από τη Γαλλία ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ανοίγοντας την αγορά στους Γάλλους παραγωγούς ύστερα από πολλά χρόνια.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική αγορά ήταν κλειστή στο ευρωπαϊκό βόειο κρέας από τον Ιανουάριο 1998, εποχή κατά την οποία οι ΗΠΑ εισήγαγαν περιορισμούς στις εισαγωγές κρέατος βοοειδών και αιγοπροβάτων, μετά την επιδημία Σπογγόμορφης Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ). Αυτοί οι περιορισμοί ήταν πιο αυστηροί από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, όπως κατά καιρούς έχουν δηλώσει αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν κάνει λόγο στο παρελθόν για «δυσανάλογα μέτρα».

Με αφορμή την αμερικανική απόφαση να επιτρέψει τις εισαγωγές βόειου από τη Γαλλία, η Κομισιόν καλωσόρισε αυτή την εξέλιξη, ενώ σε δήλωσή τους οι Επίτροποι Σεσίλια Μάλμστρομ (υπεύθυνη για το Εμπόριο), Βιτένις Αντριουκαΐτις (υπεύθυνος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων) και Φιλ Χόγκαν (υπεύθυνος για τη Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη) αναφέρουν:

«Σε συνέχεια παρόμοιων αποφάσεων που ελήφθησαν σχετικά με τις εισαγωγές από την Ιρλανδία, τη Λιθουανία και την Ολλανδία, η Κομισιόν καλωσορίζει την απόφαση των ΗΠΑ να εγκρίνουν τις εισαγωγές βόειου κρέατος από τη Γαλλία. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει περαιτέρω ότι οι προσπάθειες της Ε.Ε. να εξαλείψει την ΣΕΒ από την επικράτειά της ήταν επιτυχημένες. Αυτά είναι υπέροχα νέα για τους Γάλλους παραγωγούς, και η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να διασφαλίσει ότι, στο κοντινό μέλλον, όλα τα κράτη μέλη θα έχουν την ίδια πρόσβαση στην αμερικανική αγορά. Αυτή η απόφαση των ΗΠΑ δείχνει ξεκάθαρα τι μπορούμε να καταφέρουμε μέσω μιας ανοιχτής εποικοδομητικής σχέσης με έναν από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς μας εταίρους».

17 January 2017
Banner
Banner