Ανοδική πορεία στην τιμή των βοοειδών τους επόμενους μήνες

23 December 2021

Ανοδική πορεία στην τιμή των βοοειδών τους επόμενους μήνες

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, με ηπιότερο, όμως, ρυθμό το 2022 και να επιδεινώνονται από τις στενές παγκόσμιες προμήθειες και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, με την άνοδο του δολαρίου να λειτουργεί επιπλέον επιβαρυντικά των τιμών τους, σύμφωνα με την αγορά.

Αυτή είναι η εκτίμηση που δημοσιοποιούν οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, για το σιτάρι, η τιμή του πιθανά να υποστεί πίεση, καθώς παραμένει σε πιο υψηλά επίπεδα από ό,τι υποδηλώνει η σχέση τιμής-αποθεμάτων. Η τιμή της ζάχαρης πιθανά να ενισχυθεί, λόγω προοπτικής χαμηλότερης παραγωγής, παρά την πτωτική πίεση που δέχθηκε, λόγω υψηλών αποτιμήσεων. Η ισχυρότερη ζήτηση για τις εξαγωγές των ΗΠΑ και οι ανησυχίες για τις καιρικές συνθήκες στη Νότια Αμερική πιθανά να λειτουργήσουν ενισχυτικά της τιμής του καλαμποκιού.

Επιπλέον, τα σχετικά χαμηλά αποθέματα σόγιας και οι συνθήκες ξηρασίας στη Νότια Αμερική πιθανά να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή της, ενώ για τα βοοειδή και το ρύζι, η συνέχιση της αυξανόμενης ζήτησης λειτουργεί ενισχυτικά των τιμών.

Πιο συγκεκριμένα για τα βοοειδή, σύμφωνα με την έκθεση του USDA, η παραγωγή βοοειδών για το 2021/22 αναθεωρήθηκε περαιτέρω ανοδικά, λόγω αναμενόμενου, υψηλότερου ρυθμού, σφαγής βοοειδών και βαρύτερων σφαγίων. Οι εισαγωγές βόειου κρέατος αναμένονται ενισχυμένες κατά 17% σε σχέση με το 2020/21, προερχόμενες από ανοδικές αναθεωρήσεις για τον Καναδά και τη Βραζιλία, αλλά και τη συνεχιζόμενη ισχυρή εγχώρια ζήτηση. Παράλληλα, οι εξαγωγές βόειου κρέατος αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 9% σε σχέση με το 2020/21, με τις εξαγωγές προς τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα να προβλέπονται ενισχυμένες, κάτι που αναμένεται πιθανά να συνεχιστεί και το Α ́ τρίμηνο του 2022.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και τις προσδοκίες για συνέχιση της αυξανόμενης ζήτησης και στο επόμενο τρίμηνο του 2022, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές των βοοειδών πιθανά να συνεχίσουν να ευνοούνται μεσοπρόθεσμα.

23 December 2021
Banner
Banner