Ανησυχία στους Ευρωπαίους αγρότες για τις συνέπειες του Brexit

30 March 2017

Ανησυχία στους Ευρωπαίους αγρότες για τις συνέπειες του Brexit

Για τις επιπτώσεις του Brexit προβληματίζονται οι Ευρωπαίοι αγρότες και συνεταιρισμοί, μετά και τη χθεσινή ενεργοποίηση από την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που σήμανε και την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Στην πρώτη τους αντίδραση οι Copa & Cogeca εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του φορέα, Πέκα Πεσόνεν, «με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης του Ην. Βασιλείου, πιστεύουμε ότι οι αγρότες και οι επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα και στις δύο πλευρές θα υποστούν ένα σκληρό πλήγμα. Οι καταναλωτές επίσης, οι οποίοι μέχρι τώρα απολάμβαναν ποιοτική παραγωγή αό όλη την Ε.Ε., θα αισθανθούν τις συνέπειες».

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας καθαρός εισαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων αξίας 57 δις. ευρώ. Την ίδια στιγμή, το 60% των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της χώρας (βόειο, πρόβειο, πουλερικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά), αξίας 11 δις. στερλινών, κατευθύνονται στην Ε.Ε. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρει επιπλέον στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. περισσότερο από όσο παίρνει πίσω.

Με αυτά κατά νου, οι Copa & Cogeca διατυπώνουν «σοβαρές ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στις εμπορικές ροές και στον κοινοτικό προϋπολογισμό το Brexit. Πιστεύουμε ότι οι αγρότες και οι οικογένειές τους δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα του Brexit. Περιμένουμε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να τιμήσει τις δεσμεύσεις της στο τρέχον πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού», όπως δήλωσε ο κ. Πεσόνεν.

Πρέπει να βρεθούν τρόποι, πιστεύουν οι Ευρωπαίοι αγρότες, για να διατηρηθεί ο τρέχων προϋπολογισμός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο οποίος κοστίζει λιγότερο από 1% της συνολικής δημόσιας δαπάνης της Ε.Ε. διασφαλίζοντας ως αντάλλαγμα την προσφορά ποιοτικών τροφίμων για 500 εκατ. καταναλωτές και διατηρεί τη βιοποικιλότητα, την ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Διαφορετικά, υπογραμμίζουν οι Copa & Cogeca, οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους θα καταλήξουν να πληρώσουν δύο φορές για το Brexit: και από την άποψη του κοινοτικού προϋπολογισμού και από την άποψη του εμπορίου.

30 March 2017
Banner
Banner