Άγγελος Αστερίου: «Να πούμε την αλήθεια μεταξύ μας, μήπως και βρούμε την άκρη»

14 February 2017

Άγγελος Αστερίου: «Να πούμε την αλήθεια μεταξύ μας, μήπως και βρούμε την άκρη»

Μια μεγάλη γκάμα θεμάτων ανοίξαμε στη συζήτηση με τον Άγγελο Αστερίου, τον επικεφαλής της «Κρέατα Μακεδονίας», στη συνέντευξη που δημοσιεύει στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικό Meat News. Ο κ. Αστερίου δραστηριοποιείται στην εμπορία, την επεξεργασία και τη λιανική πώληση του κρέατος. Με την εμπειρία του είναι σε θέση να μιλήσει σε βάθος για όλα τα θέματα του κλάδου, είναι όμως ταυτόχρονα ένας άνθρωπος που δεν «μασάει τα λόγια του» όταν αναφέρεται στις παθογένειες του κλάδου του κρέατος. Αποδίδοντας όμως τα του καίσαρος τω καίσαρι και δηλώνοντας ότι «για τα προπατορικά αμαρτήματα στον κλάδο μας, φταίμε όλοι».

Στην Ελλάδα, μας λέει ο Άγγελος Αστερίου, «έχουμε μεγαλύτερες τιμές πώλησης κτηνοτροφικών προϊόντων, χοιρινών ή βοοειδών, από ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη». Και εξηγεί: «Πιστεύω ότι είναι πολλά που φταίνε και θέλω να σας δώσω ένα μόνο παράδειγμα: Αν κάνουμε μια βόλτα σε όλη την Ευρώπη, δεν θα δούμε πουθενά να υπάρχουν φωτοβολταϊκά στον κάμπο. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία οι συνδικαλιστικοί φορείς να έχουν πει στο υπουργείο να κάνουν φωτοβολταϊκά στους κάμπους. Με αποτέλεσμα, εκεί που φωνάζουμε σήμερα ότι δεν έχουμε τροφές για να ταΐσουμε τα ζώα μας και κάνουμε εισαγωγή ζωοτροφών, την ίδια στιγμή αυτά τα κάτοπτρα καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις. Αυτά δεν γίνονται πουθενά αλλού. Γιατί; Επειδή η γη χρειάζεται για να βγάλουμε τροφή για τα ζώα. Εδώ στην Ελλάδα έδωσαν επιδοτήσεις και βλέπεις σήμερα χιλιάδες στρέμματα να γίνονται φωτοβολταϊκά ενώ θα μπορούσαν εκεί να γίνουν καλαμπόκια, στάρια κλπ. Θέλουν οι κυβερνήσεις και οι συνδικαλιστές συμπληρωματικό εισόδημα για τον κτηνοτρόφο; Καμιά αντίρρηση. Θα μπορούσε να δοθεί επιδότηση για φωτοβολταϊκά στις στέγες. Δηλαδή, έχεις στάβλο; Έχεις αποθήκη σιτηρών; Έχεις εργαστήριο επεξεργασίας; Βάλε φωτοβολταϊκά πάνω στη στέγη για να πάρεις ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Όχι όμως αυτό που κάναμε και καταστρέψαμε αγροτεμάχια, πεδιάδες κλπ. Ήταν ένα μεγάλο έγκλημα στο οποίο συνέργησαν το υπουργείο και οι συνδικαλιστικοί φορείς των κτηνοτρόφων. Και σήμερα παραπονιόμαστε ότι εισάγουμε τις ζωοτροφές από αλλού. Αλλά δεν είναι μόνο οι ζωοτροφές. Τα αυγά για να γίνουν τα κοτόπουλα, από πού έρχονται; Οι κάπροι στη χοιροτροφία; Το σπέρμα; Δεν ασχολήθηκε κανείς με αυτά που θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να κάνουμε εγχωρίως. Γιατί σήμερα να έχουμε ακριβότερες τιμές πώλησης στα βοοειδή και στα χοιρινά, σε όλη την Ευρώπη; Στα αρνιά, όπου η τιμή είναι όμοια, βλέπετε ότι γίνονται εξαγωγές. Μπορούμε και είμαστε ανταγωνιστικοί στις τιμές και στο προϊόν. Φανταστείτε να μην κάναμε εξαγωγές… σήμερα τα αρνιά και τα κατσίκια θα είχαν δύο ευρώ το κιλό».

Στη συνέντευξη ο κ. Αστερίου μιλά ακόμη για τις ελληνοποιήσεις, για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του κρέατος, για τα προβλήματα που συναντούν όσοι θέλουν να εξαγάγουν κρέας και προϊόντα κρέατος, αλλά και για την επένδυση που πραγματοποίησε δημιουργώντας μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας κρέατος στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε το σύνολο της συνέντευξης στο τεύχος Φεβρουαρίου του Meat News.

14 February 2017
Banner
Banner