Ανανέωση και στόχοι για νέα δυναμική στη Διεπαγγελματική Κρέατος

20 December 2018

Ανανέωση και στόχοι για νέα δυναμική στη Διεπαγγελματική Κρέατος

Με… καινούργιο αίμα και αισιοδοξία συνεχίζει την πορεία της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε η προ μηνών αποχώρηση της ομοσπονδίας κρεοπωλών - ΠΟΚΚ, της βιομηχανίας κρέατος - ΣΕΒΕΚ και των εμπορικών αντιπροσώπων κρέατος – ΠΕΕΑΚ (για την ιστορία του θέματος, ανατρέξτε στις σχετικές αναρτήσεις του meatnews.gr 1, 2, 3, 4, 5).

Μετά από κυοφορία αρκετών μηνών, η χθεσινή (19/12) συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης σηματοδοτεί τη διεύρυνση της ΕΔΟΚ με νέα μέλη, αλλά και την αποφασιστικότητα των στελεχών της να συνεχίσουν να ανοίγουν δρόμους για τον κλάδο του κρέατος. Όπως μάλιστα το έθεσε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ Λευτέρης Γίτσας, «συνεχίζουμε δυναμικά και προχωράμε στην εκπόνηση ενός εθνικού σχεδιασμού για τον κλάδο, κάτι που είναι απόλυτα αναγκαίο και που για πρώτη φορά συμβαίνει στη χώρα μας, με στόχο το καλύτερο για όλους τους επαγγελματίες του κρέατος και για την εθνική οικονομία».

Στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο, η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε το νέο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της αειφόρου αιγοπροβατοτροφίας που αναλαμβάνει η ΕΔΟΚ, αλλά και τη συμμετοχή της Οργάνωσης στην έκθεση Zootechnia 2019. Ξεχωριστό ενδιαφέρον όμως είχε η παρουσίαση των νέων μελών της ΕΔΟΚ, που δίπλα στα παλαιότερα (ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΕΚ, ΣΑΣΟΕΕ), είναι τα εξής:

- Πανελλήνια Ένωση Δημοτικών Σφαγείων, με εκπροσώπους στο Δ.Σ. της ΕΔΟΚ, τους Αποστόλη Κοιμήση και Θέμη Τζενετίδη.

- Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων, με εκπροσώπους στο Δ.Σ. της ΕΔΟΚ τους Θανάση Κασίδη και Γιώργο Μηλιώνη.

- Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Αλλαντοποιών και Εργαστηρίων Κρέατος, με τους Παναγιώτη Μουλκιώτη και Νίκο Φωτιάδη στο Δ.Σ. της ΕΔΟΚ.

- Ομάδα Επαγγελματιών Διατροφικού Τομέα – Brigade, έναν φορέα που έχει μέλη σεφ, δημοσιογράφους διατροφικών θεμάτων, διατροφολόγους, τεχνολόγους τροφίμων κ.ά., και ο οποίος έχει σκοπό την προβολή των ελληνικών προϊόντων τροφίμων μέσω και της συμμετοχής σε Διεπαγγελματικές Οργανώσεις. Την Brigade εκπροσωπούν στο Δ.Σ. της ΕΔΟΚ ο σεφ Νίκος Φωτιάδης και η Παρασκευή Κωστοπούλου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσίασε ο Λ. Γίτσας –και αφού έχουν ήδη παραδοθεί στο ΥΠΑΑΤ όλα τα αναγκαία στοιχεία που πιστοποιούν ότι οι οργανώσεις που εκπροσωπούν στην ΕΔΟΚ τον κρίκο της παραγωγής (ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΕΚ, ΣΑΣΟΕΕ) έχουν αντιπροσωπευτικότητα άνω του 72% της παραγωγής στην Ελλάδα– θα ακολουθήσει και θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου η αντίστοιχη δουλειά και για τα νέα μέλη της ΕΔΟΚ. Επιπλέον, αναμένεται ότι επιπλέον των ήδη θεσμοθετημένων εισφορών από κτηνοτρόφους, το επόμενο διάστημα θα ορισθούν και οι εισφορές των υπολοίπων μελών της ΕΔΟΚ, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία και να πάρουν οι εισφορές και θεσμική μορφή.

Το θέμα αυτό, το οικονομικό, είναι ασφαλώς κρίσιμο, καθώς η ΕΔΟΚ ήδη «τρέχει», ως γνωστόν, το πρόγραμμα Meet the Lamb, ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει και το δεύτερο ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την αειφόρο αιγοπροβατοτροφία, το Signed by Nature. Ειδικά γι’ αυτό το δεύτερο, η χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφάσισε την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή του φορέα υλοποίησης. Όπως έχουμε αναφέρει και άλλες φορές, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα προβάλλει την αειφόρο κρεοπαραγωγική αιγοπροβατοτροφία, τον θετικό αντίκτυπο της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, και θα εξελιχθεί με δράσεις ενημέρωσης, ημερίδες, συνέδρια, συνεργασία με οργανώσεις καταναλωτών και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ θα στοχεύσει ιδιαίτερα τη νέα, ευαισθητοποιημένη γενιά καταναλωτών. Η συμμετοχή της ΕΔΟΚ στην έκθεση Zootechnia (Θεσσαλονίκη, 31/1-3/2/2019), αλλά και στο συνέδριο «Το κρέας και τα προϊόντα του – Από τον στάβλο στο πιάτο» (Θεσσαλονίκη, 1-3 Φεβρουαρίου) ήταν η επόμενη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΔΟΚ, το οποίο θα συνέλθει ξανά τον Ιανουάριο.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την ανανέωση και τους σχεδιασμούς της Διεπαγγελματικής Κρέατος θα διαβάσετε στο τεύχος Ιανουαρίου του Meat News.

20 December 2018
Banner
Banner