Άμεση οικονομική στήριξη των εκτροφών βραχυκερατικής, αλλιώς… κατάρρευση

07 April 2020

Άμεση οικονομική στήριξη των εκτροφών βραχυκερατικής, αλλιώς… κατάρρευση

Με επιστολή που απευθύνει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, κοινοποιούμενη στους υφυπουργούς και τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου, ο φορέας των εκτροφέων βραχυκερατικής φυλής (ΕΕΕΒΦΒ) ζητά την άμεση οικονομική στήριξη των εκτροφών Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών.

«Μετά την επέκταση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έως τις 27/4/2020 και με δεδομένο ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας δεν εντάσσεται μέχρι σήμερα σε κανενός είδους έκτακτης κρατικής οικονομικής στήριξης, είναι πλέον προφανές ότι πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βραχυκερατικής απειλούνται με οικονομική κατάρρευση» αναφέρει η Ένωση, σημειώνοντας επιπλέον ότι οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις βραχυκερατικής βρίσκονται σε απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κανονική λειτουργία τους.

Εξηγώντας τον ιδιαίτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα προϊόντα της βραχυκερατικής, κρέας και κρεοσκευάσματα, η Διοίκηση της ΕΕΕΒΦΒ λένε ότι τα προϊόντα αυτά απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό, κυρίως μέσω της εστίασης και εξειδικευμένων καταστημάτων λιανικής πώλησης. Συνεπώς, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους δεν υπάρχουν καθόλου στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων Supermarket, τις μόνες δηλαδή επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων που αυτή τη στιγμή λειτουργούν κανονικά. Αποτέλεσμα είναι «η ζήτηση των προϊόντων μας να είναι σχεδόν μηδενική, από την αρχή της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και σίγουρα για αρκετό διάστημα μετά τη λήξη τους.

Θα ήταν καταστροφικό και για εμάς, για τον κλάδο του κρέατος, για την κτηνοτροφία, αλλά και την εθνική οικονομία συνολικά, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, να επέλθει οικονομική κατάρρευση και εν τέλει κλείσιμο παραγωγικών μονάδων τροφίμων».

Κατόπιν αυτών η Ένωση ζητά από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να ξαναδεί «το θέμα της στήριξης της κτηνοτροφίας γενικά και ειδικά το κομμάτι εκείνο που αφορά στην εκτροφή αυτόχθονων ελληνικών φυλών παραγωγικών ζώων, με άμεση οικονομική ενίσχυση των εκτροφών ανάλογα με τη δυναμικότητά τους».

07 April 2020
Banner
Banner