Αγωνία για τον κλάδο εστίασης, που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη – 7 αναγκαία μέτρα στήριξης

08 March 2021

Αγωνία για τον κλάδο εστίασης, που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη – 7 αναγκαία μέτρα στήριξης

Στις 31 Μαρτίου προγραμματίζουν οι άνθρωποι της εστίασης να παραδώσουν συμβολικά τα κλειδιά των καταστημάτων τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με τα καταστήματά τους κλειστά στη διάρκεια των λοκντάουν, η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω για τους περισσότερους από αυτούς, και οι προοπτικές είναι ζοφερές, καθώς ακόμη δεν υπάρχει φως για την στιγμή που θα μπορούν να ξανανοίξουν, με μέτρα προστασίας, οι υπηρεσίες εστίασης.

Βλέποντας τα βασικά οικονομικά μεγέθη του κλάδου να καταρρέουν, η Ομοσπονδία των Εστιατόρων – ΠΟΕΣΕ ετοιμάζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη, κάνοντας παράλληλα γνωστή την πρότασή της για τα μέτρα στήριξης του κλάδου που είναι απαραίτητα κατά την επανεκκίνησή του.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης κατέγραψε μείωση κατά 2.285.334.018 € ή κατά 37,7% σε σχέση με το 2019.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, περισσότερες από 9 στις 10  μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών τους το 2020 - για τις επιχειρήσεις αυτές ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών αντιστοιχούσε σε 51,7%.

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ
Πηγή: ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Συνέπειες στην απασχόληση

Τη δυσκολία τονίζουν και τα στοιχεία της απασχόλησης, καθώς το 75,38% των επιχειρήσεων εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Συνεπώς, όπως σημειώνουν τα στελέχη της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά.

Μέτρα στήριξης κατά την επανεκκίνηση του Κλάδου

Με δεδομένη την κατάσταση που περιγράφεται, η ΠΟΕΣΕ εξηγεί ότι απαιτούνται μέτρα στήριξης κατά την επανεκκίνηση του κλάδου, τα οποία πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).
  • Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
  • Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.
  • Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και Φόρους κατά την διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
  • Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.
  • Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
  • Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
08 March 2021
Banner
Banner