Αυξάνονται οι κατώτατες εισφορές ΕΦΚΑ για τους επαγγελματίες – από το φορολογικό προσδοκούν μείωση

19 November 2019

Αυξάνονται οι κατώτατες εισφορές ΕΦΚΑ για τους επαγγελματίες – από το φορολογικό προσδοκούν μείωση

Σε 7 ασφαλιστικές κατηγορίες θα ασφαλίζονται από το 2020 1,4 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, σύμφωνα με την πρόταση που διαμορφώνεται από το Υπουργείο Εργασίας. Η αλλαγή που όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης θα γίνει στο ασφαλιστικό αποδεσμεύει τις ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα (νόμος Κατρούγκαλου που ισχύει σήμερα), αλλά και από τα χρόνια ασφάλισης (παλαιό σύστημα εισφορών ΟΑΕΕ).

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, οι 1,4 εκατ. μη μισθωτοί θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλουν στον ΕΦΚΑ μεταξύ 7 ασφαλιστικών κατηγοριών, με τα ποσά να κυμαίνονται πιθανότατα μεταξύ 220 και 520 ευρώ τον μήνα. Η επιλογή θα γίνεται στις αρχές κάθε χρόνου και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να αλλάζει κατηγορία, σε ετήσια βάση. «Όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία σύνταξη» δήλωσε ο κ. Βρούτσης, μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, για να ξεκαθαρίσει ότι οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλέον την απόλυτη ελευθερία σε επίπεδο εισφορών, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, να πληρώνουν και το ανάλογο ποσό.

Αναλυτικά, τα ποσά ανά κατηγορία θα είναι περίπου 220 ευρώ στην πρώτη (υποχρεωτική), 250 ευρώ στη δεύτερη, 300 ευρώ στην τρίτη, 350 ευρώ στην τέταρτη, 430 ευρώ στην 5η ασφαλιστική κατηγορία και 520 ευρώ στην τελευταία. Θα υπάρχει μάλιστα και μια ακόμη, 7η κατηγορία, που θα αφορά τους νέους μη μισθωτούς με έως 5 χρόνια στην αγορά εργασίας, η οποία εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα των 130 ευρώ τον μήνα.

Το άμεσο αποτέλεσμα για όσους σήμερα βρίσκονται στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία θα είναι αύξηση της μηνιαίας εισφοράς, αφού η νέα κατώτερη κατηγορία θα είναι υψηλότερη από τη σημερινή κατώτερη εισφορά, που ανέρχεται σε 175,18 ευρώ (20% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 6,95% επί του ίδιου ποσού για εισφορά υγείας).

Δυνητικά κερδισμένοι εκτιμάται ότι θα είναι όλοι οι μη μισθωτοί που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 11.000 ευρώ, καθώς θα μπορούν να επιλέξουν τη χαμηλότερη (υποχρεωτική) εισφορά των 220 ευρώ. Αλλά και όσοι δηλώνουν έως 10.000 ευρώ τον χρόνο κι οδηγηθούν από τη σημερινή κατώτατη εισφορά στη νέα, που θα είναι αυξημένη κατά 45 ευρώ τον μήνα, στο τέλος του έτους θα δουν τελικά το εισόδημά τους αυξημένο, λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9%.

19 November 2019
Banner
Banner