Αξιοσημείωτη αύξηση στις ελληνικές εξαγωγές κρέατος το 2018

22 February 2019

Αξιοσημείωτη αύξηση στις ελληνικές εξαγωγές κρέατος το 2018

Οριακή αύξηση στις εισαγόμενες ποσότητες κρέατος και προϊόντων του δείχνουν για το 2018 τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση αυτή δεν ξεπέρασε το 0,5% σε σχέση με το 2017, αν και στα επιμέρους είδη κρέατος οι αυξομειώσεις δεν ήταν τόσο ασήμαντες. Χαρακτηριστικό είναι ότι σημαντική αύξηση εισαγωγών παρουσίασαν τα προϊόντα της κατηγορίας «Λουκάνικα, σαλάμια κ.τ.ό.», κερδίζοντας λίγο από το έδαφος που είχαν χάσει στα χρόνια της κρίσης. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση που έδειξαν και το κρέας πουλερικών και το αιγοπρόβειο, όμως περισσότερο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτή η αύξηση στις εισαγόμενες ποσότητες (+3% και +2,6% αντιστοίχως) συνοδεύτηκε από πολλαπλάσια αύξηση της αξίας τους (+10,7% το κρέας πουλερικών, +20,2% το αιγοπρόβειο). Και περισσότερα και πιο ακριβά δηλαδή.

ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση

Τα στοιχεία δεν δείχνουν σημαντικές αλλαγές στους βασικούς προμηθευτές μας, πρέπει όμως να σημειωθεί ότι στις εισαγωγές αιγοπρόβειου η Νέα Ζηλανδία έδειξε πολύ μεγάλη δυναμική… Πρέπει να σημειώσουμε επίσης τις σημαντικές απώλειες της Ολλανδίας στα «Παρασκευάσματα, κονσέρβες».

ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν το 2018 οι ελληνικές εξαγωγές κρεάτων και προϊόντων κρέατος, δείχνοντας την τάση Ελλήνων παραγωγών να βρουν διέξοδο στις αγορές του εξωτερικού, όπου τα ελληνικά προϊόντα διεκδικούν την αναγνώριση της ποιότητάς τους. Θετικές επιδόσεις σε σύγκριση με το 2017 είχαν το χοιρινό κρέας, τα παρασκευάσματα και φυσικά το αιγοπρόβειο, οι εξαγωγές του οποίου συνεχίζουν να κινούνται σε ανοδική τροχιά. Οι βασικοί προορισμοί παρέμειναν και πέρυσι Ιταλία και Ισπανία, που απορρόφησαν αθροιστικά περί τις 5 χιλ. τόνους αιγοπρόβειου κρέατος.

Καλή ήταν η περσινή χρονιά και για τις εξαγωγές μας σε χοιρινό κρέας, που αυξήθηκαν κατά 37,6% σε ποσότητα και 12,4% σε αξία. Αυξητικά κινήθηκαν το 2018 (+14,4% σε ποσότητα και +22,1% σε αξία) και οι εξαγωγές κρέατος πουλερικών, αν και δεν έπιασαν τις επιδόσεις του 2017, έτος κατά το οποίο η αύξηση που σημείωσαν συγκριτικά με το 2016 είχε απογειωθεί στο +40,5% (+38% σε αξία).

22 February 2019
Banner