Αύξηση εξαγωγών προβλέπει η Κομισιόν για το ευρωπαϊκό κρέας το 2019

18 April 2019

Αύξηση εξαγωγών προβλέπει η Κομισιόν για το ευρωπαϊκό κρέας το 2019

Οι προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης, η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να προξενεί η εξέλιξη του Brexit και ο φόβος για πιθανά νέα επεισόδια στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο των δασμών, συνθέτουν το φόντο στο οποίο θα κινηθούν και φέτος οι αγορές αγροτικών προϊόντων.

Τις εκτιμήσεις αυτές διατυπώνει στην ανοιξιάτικη έκδοσή της η Βραχυπρόθεσμη Επισκόπηση των Αγροτικών Αγορών της Ε.Ε., που βλέπει ότι οι εξαγωγές κρέατος θα κινηθούν ανοδικά για το 2019. Πιο συγκεκριμένα:

ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση

- Η παραγωγή βόειου στην Ε.Ε. αναμένεται να μειωθεί φέτος καθώς εξαιτίας των καιρικών συνθηκών το 2018 επιταχύνθηκε η μείωση του αριθμού αγελάδων. Εξίσου πτωτικά θα κινηθεί και η κατανάλωση βόειου κρέατος.

- Η μείωση του αριθμού χοιρομητέρων εξαιτίας των χαμηλών τιμών, η απειλή της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων αλλά και περιβαλλοντικοί περιορισμοί αναμένεται ότι θα συγκρατήσουν το 2019 την αύξηση της παραγωγής ευρωπαϊκού χοιρινού κρέατος, οι εξαγωγές του οποίου εξαρτώνται κατά πολύ από την κινεζική ζήτηση.

- Η παραγωγή κρέατος πουλερικών αυξήθηκε σημαντικά το 2018, και θα κινηθεί αυξητικά αλλά με μειωμένους ρυθμούς το 2019 καθώς φαίνεται ότι οι εισαγωγές ανακάμπτουν.

- Θα εξακολουθήσει σε πτωτική πορεία η παραγωγή πρόβειου κρέατος στην Ε.Ε., κάτι που οφείλεται στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και στις λιγότερες γεννήσεις αρνιών εν μέσω αντίξοων καιρικών συνθηκών το 2018.

18 April 2019
Banner
Banner