Σε αύξηση της αυτάρκειας στο βόειο κρέας προσανατολίζεται η Πορτογαλία

28 January 2022

Σε αύξηση της αυτάρκειας στο βόειο κρέας προσανατολίζεται η Πορτογαλία

Σε διαδικασία «αναδόμησης» έχει μπει ο τομέας βοοειδών στην Πορτογαλία με σκοπό να αυξηθεί η παραγωγή βόειου κρέατος προκειμένου να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες. Η πληροφορία έρχεται από τις αναφορές που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας ερευνώντας τις ξένες αγορές.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη αναφορά, ο τομέας των βοοειδών στην Πορτογαλία καταβάλλει προσπάθειες για να αυξήσει την αυτάρκεια σε βόειο κρέας, να μειώσει τις εισαγωγές και να καλύψει καλύτερα την εγχώρια ζήτηση. Στην κατεύθυνση αυτή, φαίνεται ότι μειώνει το κοπάδι των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και θα αυξήσει τον αριθμό βοοειδών κρεοπαραγωγής για να αντιμετωπίσει επίσης την υπερπροσφορά αγελαδινού γάλακτος, ειδικά σε μερικές περιοχές της χώρας.

Σημειωνεται ότι το 2020, παρά την πανδημία της COVID-19, οι συνολικές σφαγές βοοειδών αυξήθηκαν κατά 6,5% και η παραγωγή βόειου κρέατος κατά 5,4% σε σύγκριση με το 2019, ενώ αυτή η ανοδική τάση συνεχίστηκε και το 2021, καθώς η παραγωγή ήταν επίσης κατά 5,8% αυξημενη τους πρώτους δέκα μήνες του έτους.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Πορτογαλία δεν είναι αυτάρκης στο βόειο κρέας. Η κατά κεφαλή κατανάλωση ανήλθε σε 20,8 κιλά το 2020 και η εγχώρια παραγωγή κάλυπτε το 46% της κατανάλωσης.

Οι εισαγωγές ζώντων βοοειδών, κυρίως από την Ισπανία, αυξήθηκαν αρκετά το 2020, το ίδιο και οι εξαγωγές ζωντων βοοειδών (+30%), κυρίως λόγω της μεγάλης ζήτησης από το Ισραήλ (η κορυφαία αγορά της Πορτογαλίας για ζώντα βοοειδή). Ωστόσο, στους πρώτους δέκα μήνες του 2021, οι εισαγωγές βοοειδών μειώθηκαν κατά 80% στο πλαίσιο του σχεδίου για αύξηση της παραγωγής.

Σύμφωνα με την αναφορά των αμερικανικών υπηρεσιών, το 90% των εξαγωγών βοείου κρέατος της Πορτογαλίας κατευθύνονται στην Ε.Ε. –από τις τρίτες χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αγκόλα είναι οι βασικοί προορισμοί, ενώ από τον Απρίλιο 2020 η Πορτογαλία μπορεί να εξάγει βόειο κρέας στο Χονγκ Κονγκ.

28 January 2022
Banner
Banner