Ενημέρωση και αποσαφηνίσεις από τον ΕΦΕΤ στην εσπερίδα του ΣΕΒΕΚ
Related Articles
Παρουσιάζοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η εσπερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕΚ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών και αφορούσε το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζεται για τα προϊόντα επεξεργασίας κρέατος σχετικά με την επισήμανση, την ιχνηλασιμότητα, τα πρόσθετα, αλλά και μια τεχνολογική προσέγγιση για τη μείωση του νατρίου στα προϊόντα με βάση το κρέας.
Σε μια ιδιαίτερα αναλυτική αναφορά στις προβλέψεις του Κανονισμού 1169/2011, ο Ν. Ντάνος (Διεύθυνση Αξιολόγησης Εγκρίσεων ΕΦΕΤ) έδωσε χρήσιμες πληροφορίες και διευκρινίσεις για την επισήμανση, κάνοντας φανερό ότι ο ΕΦΕΤ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στους ξεκάθαρους κανόνες που θα δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος για την αποδοτική συνεργασία της βιομηχανίας με την ελεγκτική Αρχή με στόχο την προστασία του καταναλωτή. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι αναμένεται το Άρθρο 11 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (επισήμανση, παρουσίαση τροφίμων) να αναθεωρηθεί και να μικρύνει κατά πολύ.
Στο σπουδαίο θέμα της ιχνηλασιμότητας, υπό το φως και της συζήτησης που διεξάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, αναφέρθηκε στην εισήγησή της η Ευ. Γκίζα (Διεύθυνση Ελέγχων Επιχειρήσεων ΕΦΕΤ) επισημαίνοντας ότι η εμπειρία με το κρέας αλόγου έδειξε πως οι ελεγκτικές αρχές και το θεσμικό πλαίσιο στην Ε.Ε. δεν ήταν τελείως έτοιμο να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διεξάγεται μεγάλη συζήτηση μεταξύ των ελεγκτικών αρχών της Κοινότητας προκειμένου να βρεθούν νέοι τρόποι και ασφαλιστικές δικλίδες. Η κ. Γκίζα ανέφερε δε ότι φέτος οι κοινοτικοί έλεγχοι στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα αφορούν αποκλειστικά την ιχνηλασιμότητα, αλλά και ότι οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται σε δύο μορφές, συμπεριλαμβάνοντας και την δοκιμαστική, κατά την οποία οι ελεγκτές θα πηγαίνουν σε μια εγκατάσταση ή ένα κατάστημα λιανικής πώλησης, θα παίρνουν ένα προϊόν και θα ψάχνουν προς τα πίσω για να ανιχνεύσουν την πορεία που ακολούθησε. Οι κοινοτικοί έλεγχοι του έτους 2016 θα αφορούν την εφαρμογή του 1169 και της επισήμανσης στα τρόφιμα.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα πρόσθετα στα προϊόντα κρέατος ήταν το θέμα της τρίτης εισήγησης, κατά την οποία ο Γ. Βογιάννου (PROVIL A.E.) ανέφερε μερικά από τα στοιχεία του θεσμικού πλαισίου που προκαλούν δυσλειτουργίες στην αγορά. Σημείωσε τα πλεονεκτήματα των ξεκάθαρων πλέον κανόνων, αλλά και μερικά μειονεκτήματα ή μάλλον καλύτερα μερικά κενά στην εφαρμογή των κανόνων. Προκάλεσε μάλιστα αίσθηση ένα παράδειγμα που ανέφερε και αφορά τη συσχέτιση βιομηχανίας και μαζικής εστίασης. «Ενώ στην περίπτωση των πρόσθετων υλών η βιομηχανία υφίσταται όλους τους περιορισμούς που προβλέπονται, οι ίδιοι περιορισμοί δεν ισχύουν για τα ίδια κρεατοσκευάσματα που παράγονται στις επαγγελματικές κουζίνες» είπε ο κ. Βογιάννου, σημειώνοντας ότι δημιουργούνται προβλήματα με τα χρησιμοποιούμενα πρόσθετα, όταν μια αλυσίδα εστιατορίων δίνει στη βιομηχανία να της παρασκευάσει μια συνταγή.
Η τεχνολογική προσέγγιση για τη μείωση του αλατιού στα προϊόντα επεξεργασίας κρέατος ήταν το θέμα που ανέλυσε ο Β. Τσουκαλάς (διδάκτωρ Χημικός) εξηγώντας όχι μόνο τις παραμέτρους του θέματος σε σχέση με τις ανάγκες που αφορούν τη γεύση και την ασφάλεια του προϊόντος αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρονται σήμερα.
Την ενημερωτική εσπερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕΚ παρακολούθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γ. Τσιάλτας, ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ Ελ. Γίτσας και ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, Στ. Πέρρος.