Γ.Γ.Ε.: Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη

08 February 2017

Γ.Γ.Ε.: Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη

Μια συχνή παράβαση που διαπιστώνεται στα κρεοπωλεία είναι η πώληση κιμά κομμένου εκ των προτέρων, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Συγκεκριμένα, όπως κατέγραψε το ρεπορτάζ του www.meatnews.gr, τα συνεργεία της Διεύθυνσης Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας της Αγοράς Προϊόντων και Υπηρεσιών σε 297 ελέγχους που πραγματοποίησαν το 2016 στην περιοχή της Αττικής διαπίστωσαν 56 παραβάσεις και βεβαίωσαν πρόστιμα συνολικού ύψους 38.000 €. Σε πολλές περιπτώσεις οι καταστηματάρχες επικαλούνται την έλλειψη χρόνου, ή χαρακτηρίζουν τον κιμά παρασκεύασμα, ισχυριζόμενοι ότι έχουν προσθέσει αλάτι ή καρυκεύματα.

Η Γενική Γραμματεία επισημαίνει στους καταναλωτές να μην αγοράζουν προσυσκευασμένο κιμά και καλεί τους επαγγελματίες κρεοπώλες να σέβονται την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 25 των Κανόνων Διακίνησης / Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), το οποίο αναφέρει:

«Απαγορεύεται στους λιανοπωλητές να διατηρούν και να εκθέτουν για πώληση έτοιμο ή προσυσκευασμένο κιμά, δηλαδή κομμένο εκ των προτέρων, από νωπό ή κατεψυγμένο κρέας.

Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να κόβουν τον κιμά από κομμάτι κρέατος που διαλέγει ο καταναλωτής και η κοπή να γίνεται πάντα μπροστά στον καταναλωτή.

Η τιμή λιανικής πώλησης του κιμά είναι αυτή στην οποία πωλείται το κομμάτι κρέατος από το οποίο παρασκευάσθηκε ο κιμάς…» (Υ.Α. Α2-718/14).

08 February 2017
Banner