Ο Γ. Τσιρώνης αρμόδιος για θέματα κτηνοτροφίας στο ΥΠΑΑΤ (upd)
Related Articles
Στις αρμοδιότητες του Γιάννη Τσιρώνη, αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περιέρχεται η κτηνοτροφία, και μάλιστα ίσως και σήμερα, Δευτέρα, να δημοσιευτεί η Απόφαση στο ΦΕΚ. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο ίδιος στο χθεσινό συνέδριο με τίτλο «Περιαστική κτηνοτροφία και κτηνοτρόφοι», το οποίο διοργάνωσε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής.
Κατά τον χαιρετισμό του στο Συνέδριο ο κ. Τσιρώνης ζήτησε τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων στην κτηνοτροφία προκειμένου να προχωρήσουν θετικά τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα, σημειώνοντας μάλιστα ότι «μόνο αν ακούγονται οι φωνές των ενδιαφερομένων, βγαίνουν σωστές αποφάσεις».
Μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της περιαστικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ο αν. υπουργός ΥΠΑΑΤ υπογράμμισε ότι η φούσκα των ακινήτων που έσκασε δημιούργησε πράγματι ένα πλεονέκτημα. Γιατί έδειξε «ότι κατέρρευσε αυτό το μοντέλο, ότι δεν χρειάζεται η πόλη αυτή άλλα ακίνητα. Δεν χρειάζεται άλλο δομημένο χώρο. Αυτό είναι πλεονέκτημα για την πρωτογενή παραγωγή». Συνεχίζοντας, εντόπισε το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα (το χαρακτήρισε μάλιστα στρατηγικό) στην εγγύτητα του παραγωγού με τον καταναλωτή, πράγμα που δημιουργεί στενότερη σχέση, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει και το δρόμο για να συνδυαστεί η εγγύτητα και με την ψυχαγωγία. «Γιατί να μην επισκεφθεί κάποιος μια φάρμα, να δουν τα παιδιά του τα ζώα και να αγοράσει και απευθείας προϊόντα;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Κατά τα λοιπά ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι θεωρεί ζωτικής σημασίας θέμα τη συνεργατικότητα, όπως επίσης και τη συμβολαιακή παραγωγή, όχι μόνο στη γνωστή της διάσταση, αλλά και με συνεταιρισμούς καταναλωτών, που έχουν ξεκινήσει και δημιουργούνται και στη χώρα μας. Η ορθή χωροταξία και οι χρήσεις γης είναι επίσης κρίσιμο ζήτημα, είπε, σημειώνοντας ότι «οι χρήσεις γης πρέπει να συνδεθούν κάπως με τις αντικειμενικές αξίες. Δεν μπορεί να έχει ίδια αντικειμενική αξία στη Σαντορίνη η γη υψηλής παραγωγικότητας και το ξενοδοχείο».
Σήμερα δεν αξιοποιείται στην Αττική η βιομάζα που έχουμε και η οποία σε μερικές περιπτώσεις είναι εξαιρετική ζωοτροφή, σημείωσε ο κ. Τσιρώνης προσθέτοντας μερικές ακόμη ιδέες στον σύντομο χαιρετισμό του, ενώ εξήγησε επίσης ότι για τα υποπροϊόντα της κτηνοτροφίας (όπως π.χ. κοπριά), υπάρχει διαθέσιμη εξαιρετική τεχνολογία αιχμής για να γίνουν βιοαέριο, να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια. «Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε, πάρα πολλές σκέψεις. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, αυτά γίνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, και προσωπικά σε αυτές τις ιδέες θα με βρείτε αρωγό» κατέληξε ο αν. υπουργός.
Νεότερη ενημέρωση
Τη Δευτέρα 21/11 εκδόθηκε το ΦΕΚ Β 3755 με τις αρμοδιότητες του αν. υπουργού ΥΠΑΑΤ Γ. Τσιρώνη, όπως έγραψε το meatnews.gr. Σύμφωνα με την Απόφαση:
Στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννη Τσιρώνη, ανατίθεται η άσκηση των ακόλουθων αρμοδιοτήτων:
1. Από τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αγροτικής Ανάπτυξης,
α) της Διεύθυνσης Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (άρθρο 5 περ. Γ. του Π.δ. 107/2014), με το σύνολο των Τμημάτων και Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτήν, και β) της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας, Βιολογικής Παραγωγής και Γεωγραφικών Ενδείξεων (άρθρο 5 περ. Ε. του Π.δ. 107/2014), με το σύνολο των Τμημάτων και Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτήν. Από την ανωτέρω Διεύθυνση, η αρμοδιότητα του Τμήματος ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και άλλων Συστημάτων Ποιότητας (άρθρο 5 περ. Ε, στοιχ. γ του Π.δ. 107/2014) ασκείται από κοινού με τον Υπουργό.
2. Της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής (άρθρο 7 του Π.δ. 107/2014), με το σύνολο των Διευθύνσεων, Τμημάτων και Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτήν. Από την ανωτέρω Γενική Διεύθυνση, η αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Κτηνοτροφικών Υποδομών και Μεταποίησης Ζωικών Προϊόντων (άρθρο 7 περ. Γ. του Ν. 107/2014) ασκείται από κοινού με τον Υπουργό.
3. Από τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αλιείας, της Διεύθυνσης Υδατοκαλλιεργειών και Αξιοποίησης Προϊόντων (άρθρο 8 περ. Β του Π.δ. 107/2014), με το σύνολο των Τμημάτων και Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτές.
4. Της εποπτείας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
5. Της εποπτείας του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.).
Από τις ανωτέρω αρμοδιότητες, εξαιρούνται και παραμένουν στον Υπουργό:
α) ο προσδιορισμός της πολιτικής του Υπουργείου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των λοιπών συλλογικών κυβερνητικών οργάνων, καθώς και ο συντονισμός της εφαρμογής της πολιτικής αυτής,
β) η εκπροσώπηση του Υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους διεθνείς οργανισμούς,
γ) ο διορισμός, η πρόσληψη, η απόσπαση, η μετάταξη, η τοποθέτηση και γενικότερα κάθε θέμα σχετικό με την υπηρεσιακή κατάσταση και τις υπηρεσιακές, μεταβολές του κάθε φύσης και σχέσης εργασίας προσωπικού των υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και
δ) ο διορισμός των διοικήσεων όλων των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και αποκεντρωμένων δημόσιων υπηρεσιών.