Συναγερμός στην Ιαπωνία για τη συρρίκνωση του αριθμού μοσχαριών wagyu
Story Highlights
- Σημαντικές προκλήσεις για το πιο ακριβό κρέας στον πλανήτη
Related Articles
Για σοβαρή έλλειψη μοσχαριών wagyu, που πιέζει τους Ιάπωνες παραγωγούς αυτής της ιδιαίτερης ντόπιας ράτσας, καθώς οι τιμές των μοσχαριών έχουν ανέβει ψηλά και οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να μειωθεί σημαντικά το εισόδημά τους.
Στις δημοπρασίες wagyu που γίνονται σε όλη τη χώρα, η μέση τιμή για ένα μοσχάρι ήταν φέτος τα 7.705 δολάρια ΗΠΑ, αρκετά υψηλότερα από την τιμή των 5.300 δολαρίων στην οποία πωλείτο το 2014. Και σίγουρα πολύ υψηλότερα από τη μέση τιμή του 2010, που ήταν 3.780 δολάρια. Αυτή η απογείωση παρασύρει σε υψηλά επίπεδα και τις τιμές χαμηλότερης ποιότητας ή διασταυρωμένων μοσχαριών, όπως αναφέρουν αναλυτές της ιαπωνικής αγοράς.
Η υπόθεση δεν ξεκίνησε τώρα, αφού εδώ και λίγα χρόνια μειώνεται η προσφορά ζώων. Εν τούτοις τον τελευταίο καιρό οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν έντονα ότι η έλλειψη ίσως τελικά καταστήσει πιο αδύναμη και τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να πέσει σε ασύμφορα επίπεδα η τιμή για τον κτηνοτρόφο.
Η συρρίκνωση του αριθμού των ζώων γίνεται φανερή από τους αριθμούς: το 2010 υπήρχαν 684.000 ζώα, αλλά το 2016 έπεσαν στα 588.000. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, το ιαπωνικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα πάρει πρακτικά μέτρα για την αύξηση του αριθμού γεννήσεων μοσχαριών wagyu μέσω διασταύρωσης wagyu και αγελάδων γαλακτοπαραγωγής.
Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε αναλυτές, είναι ότι και ο αριθμός των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής έχει επίσης μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Είναι φανερό, λένε, ότι πρέπει να αναζητηθούν τα δομικά αίτια πίσω από την αύξηση στην τιμή των μοσχαριών, τα οποία εντοπίζουν: στην εγκατάλειψη των εκμεταλλεύσεων εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, και στην ταχέως συρρικνούμενη βάση αναπαραγωγής βοοειδών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, ακόμη και μετά τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει ορισμένες περιφερειακές αρχές στη χώρα. Για παράδειγμα, υπάρχουν τοπικές κυβερνήσεις που από πέρυσι επιδοτούν όσους κτηνοτρόφους εκτρέφουν θηλυκά ζώα.
Ο συναγερμός έχει σημάνει και όπως παραδέχονται όλοι, το θέμα είναι πολύ σοβαρό αφού το wagyu αποτελεί έναν πολύτιμο πόρο για την Ιαπωνία και συνεπώς η διατήρησή του είναι υψίστης σημασίας.
[Με πληροφορίες από globalmeatnews.com και japantimes.co.jp]