Η Ιαπωνία μπαίνει στην αγορά του καλλιεργημένου κρέατος

13 April 2023

Η Ιαπωνία μπαίνει στην αγορά του καλλιεργημένου κρέατος

Το καλλιεργημένο κρέας αρχίζει δειλά-δειλά να διαδίδεται σε αρκετές χώρες, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα. Έτσι, η τελευταία είδηση έρχεται από την Ιαπωνία όπου ανακοινώθηκε η επικείμενη ανάπτυξή του στη χώρα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Fumio Kishida, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα ενισχύσει οικονομικά τις εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνολογία τροφίμων, ώστε να προσφέρουν περισσότερα και πιο ασφαλή προϊόντα στην αγορά,  αναπτύσσοντας παράλληλα κανόνες επισήμανσης.

Ο Kishida τόνισε πως η τεχνολογία τροφίμων, στην οποία ανήκουν και τα προϊόντα κυτταρικής καλλιέργειας δεν επιτυγχάνει μόνο ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων, αλλά προσφέρει και λύσεις στα επισιτιστικά προβλήματα του πλανήτη.

Ο υπουργός Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας, Katsunobu Kato, τόνισε πως θεωρεί σημαντικό να εξεταστεί ο τομέας της ασφάλειας κατανάλωσης του καλλιεργημένου κρέατος, εξετάζοντας στενά τις επιστημονικές εξελίξεις και τις τάσεις στον τομέα.

Η Ιαπωνία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σιγκαπούρης που διαθέτει το πρώτο εστιατόριο με πιάτα από καλλιεργημένο κρέας, εδώ και αρκετούς μήνες, θέλει να το εντάξει μελλοντικά στις διατροφικές  συνήθειες των πολιτών.

Αυτό φαίνεται από ορισμένες κινήσεις που έχει ήδη κάνει από το 2022 και που περιλαμβάνουν το σχηματισμό μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων για να μελετήσει την ασφάλεια και τη διαδικασία παραγωγής του καλλιεργούμενου κρέατος. Επιπλέον, η εταιρεία τροφίμων Nissin Foods ανακοίνωσε τον Απρίλιο του ίδιου έτους συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο για να δημιουργήσει την πρώτη εταιρεία καλλιέργειας κρέατος της Ιαπωνίας.

Εν τω μεταξύ, η IntegriCulture, μια άλλη startup καινοτόμησε με την ανάπτυξη κυττάρων που προέρχονται από το συκώτι κοτόπουλου και πάπιας χωρίς εμβρυϊκό βόειο ορό, μεταξύ άλλων προϊόντων της.

Η Acacia Smith, ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής στο Good Food Institute Europe, χαρακτήρισε την εξέλιξη «ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα» για την Ιαπωνία, η οποία είναι ήδη σημαντικός παράγοντας της παγκόσμιας οικονομίας και πλέον θα αποτελέσει ισχυρό υπέρμαχο του καλλιεργημένου κρέατος. Παράλληλα, συνέστησε ότι η Ε.Ε. πρέπει να χρησιμοποιήσει το νέο της Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας για αντίστοιχη έρευνα και ανάπτυξη στον κλάδο.

Πηγή: cibum.gr

13 April 2023
Banner
Banner