Ξανά αμερικανικό βοδινό στην Κίνα

26 September 2016

Ξανά αμερικανικό βοδινό στην Κίνα

«Αυτό είναι ένα σπουδαίο νέο!». Έτσι αντέδρασε η Εθνική Ένωση Παραγωγών Βόειου Κρέατος των ΗΠΑ, στο άκουσμα της είδησης ότι η κινεζική κυβέρνηση ήρε τον περιορισμό στις εισαγωγές αμερικανικού βοδινού. Ο περιορισμός ίσχυε τα 13 τελευταία χρόνια και η άρση του χαροποίησε ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, που τώρα αρχίζουν να βλέπουν φως στην τεράστια αγορά της Κίνας. Θα πρέπει ασφαλώς να μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνουν τεχνικές διαπραγματεύσεις και να εκδοθούν άδειες και πιστοποιητικά, όμως στις ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την εξέλιξη αυτή ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Σημειώνεται ότι το βοδινό από ζώα μεγαλύτερα των 30 μηνών παραμένει σε απαγόρευση, όμως η απόφαση των κινεζικών Αρχών έρχεται να τροποποιήσει τα δεδομένα στο διεθνές εμπόριο βόειου κρέατος, καθώς η Κίνα είναι ο δεύτερος αγοραστής βοδινού παγκοσμίως, και μια χώρα με διευρυνόμενη μεσαία τάξη η οποία καταναλώνει όλο και περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με αμερικανικέ εκτιμήσεις, η Κίνα θα εισαγάγει φέτος διπλάσιες ποσότητες μοσχαρίσιου και βόειου κρέατος συγκριτικά με το 2013 – οι εισαγωγές αυτές προέρχονται κυρίως από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ουρουγουάη.

Πάντως, μολονότι η είδηση διοχέτευσε κύματα αισιοδοξίας στον κλάδο βόειου κρέατος στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι τροφοδοτεί και μια δεύτερη ανάγνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναλυτές της Rabobank όπως ο Άλμπερτ Φερνόι, υπογραμμίζουν με έμφαση τις δυσκολίες που ανακύπτουν λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν τη χρήση αυξητικών ορμονών στο βοδινό που θα εξάγουν στην Κίνα. «Το βοδινό χωρίς αυξητικές ορμόνες είναι μια αυστηρή προϋπόθεση την οποία θα θέσει η κινεζική κυβέρνηση. Συνεπώς, θα πάρει χρόνο στους Αμερικανούς να εναρμονίσουν το παραγωγικό τους σύστημα. Είναι μια περίπτωση παρόμοια με το αμερικανικό χοιρινό, όπου οι παραγωγοί στις ΗΠΑ παράγουν εν μέρει χωρίς τη χρήση ρακτοπαμίνης προκειμένου να καλύψουν την αναπτυσσόμενη και κερδοφόρα κινεζική αγορά.Οι Αμερικανοί παραγωγοί βοδινού κρέατος θα χρειαστούν ένα χρονικό περιθώριο για να κρίνουν και να αποφασίσουν αν είναι λογικό να αλλάξουν το παραγωγικό σύστημα, μόνο για την κινεζική αγορά».

[Πηγή: globalmeatnews.com]

26 September 2016
Banner