Ρωσικές επιδιώξεις στην Άπω Ανατολή για εξαγωγές αλλαντικών

02 August 2016

Ρωσικές επιδιώξεις στην Άπω Ανατολή για εξαγωγές αλλαντικών

Την Ανατολική Ασία θέτει τώρα στο στόχαστρο για εξαγωγές προϊόντων με βάση το κρέας, η Ρωσία. Αυτό προκύπτει από ανακοινώσεις που προέρχονται από την Ένωση Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Κρέατος της Ρωσικής Άπω Ανατολής, η οποία στοχεύει στις αγορές της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Κίνας. Όπως μάλιστα δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης, Πάβελ Κιτάεφ, η επίτευξη αυτού του στόχου θα υποστηριχθεί από την ανάπτυξη της βιομηχανίας κρέατος στην Ανατολική Ρωσία, καθώς και από την υποτίμηση του ρουβλίου.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές επιπλοκές: «Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με κορεατικές, κινεζικές και ιαπωνικές εταιρείες για συνεργασία, αλλά τα πάντα σταματούν επειδή απουσιάζει μια διακυβερνητική συμφωνία για την είσοδο ρωσικών εταιρειών σε αυτές τις αγορές», σημειώνει ο Κιτάεφ, ο οποίος προσθέτει ειδικότερα ότι «η Κίνα αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, διότι υπάρχει εκεί τεράστιο ενδιαφέρον για τα προϊόντα μας».

Έχουν ήδη γίνει βήματα για μια συμφωνία με την Κίνα, λέει ο Κιτάεφ, όμως υπάρχουν προβλήματα με τη διαπίστευση ορισμένων ρωσικών εταιρειών, παρ’ όλο που έχουν γίνει πολλά για το θέμα αυτό στη διάρκεια των τελευταίων δυόμισι ετών. Τα προβλήματα που αναφαίνονται, όμως, ο Κιτάεφ πιθανολογεί ότι προκύπτουν από τους φόβους της Κίνας ότι τα εισαγόμενα από τη Ρωσία αλλαντικά θα είναι πιο φθηνά από ό,τι τα κινεζικά. «Αυτή είναι μία από τις πιο πιθανές αιτίες που εμποδίζουν την υιοθέτηση μιας απόφασης για εξαγωγή ρωσικών αλλαντικών στην Κίνα».

Η προσπάθεια των Ρώσων μεταποιητών γίνεται στο φόντο της μειωμένης κερδοφορίας που παρουσιάζουν τα τελευταία δύο χρόνια. Η αύξηση στις τιμές της πρώτης ύλης σε συνδυασμό με τις πτωτικές τιμές λιανικής στην εσωτερική αγορά, σπρώχνουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι πριν την έναρξη της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στη Ρωσία. Στελέχη της ρωσικής βιομηχανίας κρέατος αναφέρουν μάλιστα ότι το κόστος της πρώτης ύλης έχει ανέβει σχεδόν 50% τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου παραγωγής κατά 20%. Μία σημαντική πλευρά αυτού του προβλήματος είναι βέβαια και το γεγονός των κτηνιατρικών περιορισμών και του εμπάργκο, που αναγκάζει τη βιομηχανία να στραφεί σε εγχώριο κρέας.

Προσπαθώντας να μειώσουν τα κόστη, πολλοί παραγωγοί αλλαντικών στην Ανατολική Ρωσία έχουν επενδύσει σε δικές τους εγκαταστάσεις εκτροφής. Όπως υποστηρίζουν αναλυτές της βιομηχανίας, αυτό είναι ένα από τα πλέον αποτελεσματικά εργαλεία που καθιστούν τις επιχειρήσεις πιο σταθερές, καθώς η δημιουργία μιας κάθετης δομής με διάφορα τμήματα δραστηριοτήτων, ξεκινώντας από τις ζωοτροφές και φτάνοντας ώς τη λιανική πώληση των προϊόντων κρέατος με το σήμα της εταιρείας, θεωρείται ότι είναι η στρατηγική με την καλύτερη κερδοφορία για τη βιομηχανία στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς.

02 August 2016
Banner