Ρωσία: Μισό εκατομμύριο χοίροι εξοντώθηκαν το 2023 εξαιτίας της ASF

29 April 2024

Ρωσία: Μισό εκατομμύριο χοίροι εξοντώθηκαν το 2023 εξαιτίας της ASF

Related Articles

Το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας ανέφερε πως το 2023 εξοντώθηκαν περίπου 486.000 χοίροι λόγω κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης (ASF).

Το υπουργείο υπολόγισε ότι κρούσματα ASF εμφανίστηκαν σε 49 περιοχές της Ρωσίας το 2023, με 68 επιβεβαιωμένα σε χοιροτροφεία, συμπεριλαμβανομένων των οικόσιτων. Το 2022, ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 141, ανέφερε το υπουργείο.

Υπάρχει όμως ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ρωσία, κι αυτό είναι το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο. Το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ανέφερε ότι χάρη στην απαγόρευση των διαδικτυακών πωλήσεων χοιρινού κρέατος και υποπροϊόντων που επιβλήθηκε τον Μάρτιο του 2023 η κτηνιατρική κατάσταση στη Ρωσία ενδέχεται να βελτιωθεί. Περιστασιακές έρευνες έδειξαν ότι προϊόντα κρέατος μολυσμένα με ASF ή που περιέχουν το γονιδίωμα του ιού βρέθηκαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο Nikita Lebedev, επικεφαλής της Rosselkhoznadzor (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κτηνιατρικής) ανέφερε το 2023: «Όπως δείχνουν οι έρευνες, μετά τα κρούσματα ASF, η πλειονότητά τους σχετίζονταν με τρόφιμα που αγοράζονται από διάφορα κοινωνικά ιδρύματα, όπως σχολεία, καντίνες, νοσοκομεία και καφετέριες ή στο Διαδίκτυο». Εξήγησε ότι η ASF μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο ξέσπασμα, μέσω της σπατάλης των τροφίμων.

Το Interfax ανέφερε ότι τον περασμένο χρόνο αρκετές δεκάδες πωλητές που ασχολούνται με το παράνομο διαδικτυακό εμπόριο κρέατος έχουν «προσαχθεί στη δικαιοσύνη», κάτι που υποτίθεται ότι εξασφάλισε κάποια θετικά αποτελέσματα στον αγώνα κατά της ASF στη χώρα.

Πηγή: pigprogress.net

29 April 2024
Banner