Ανάπτυξη της ΚΑΘ και κρεοπαραγωγή ποιότητας, στο επίκεντρο της επίσκεψης Μπόλαρη στη Θεσσαλονίκη
Story Highlights
- O M. Μπόλαρης ζήτησε την προετοιμασία συνάντησης με τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα για το θέμα της ανταποδοτικότητας της εισφοράς στο κρέας και τόνισε ότι θα μεταφέρει το αίτημα για τον ΦΠΑ ζώντων ζώων στο αρμόδιο Υπουργείο
Related Articles
Τη συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς του κλάδου του κρέατος ζήτησε ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Μπόλαρης, προκειμένου να προωθηθούν ζητήματα προς όφελος επαγγελματιών και καταναλωτών.
Ο κ. Μπόλαρης επισκέφθηκε χθες την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ Α.Ε.) όπου είχε συνεργασία με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Δημήτρη Χαμπίδη και τον Αντιπρόεδρο Θεόδωρο Παπαδόπουλο. Αντικείμενο της συζήτησης, οι προοπτικές ανάπτυξης της Κεντρικής Αγοράς, ο σημαντικός ρόλος στην αγροτική ανάπτυξη και την στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, η αναγκαιότητα επέκτασης των εγκαταστάσεων και ο εκσυγχρονισμός της, ώστε η ΚΑΘ να αναπτύξει δραστικό ρόλο ως κέντρο logistics στα Βαλκάνια.
Στη συνέχεια ο κ. Μπόλαρης είχε συνάντηση συνεργασίας με τον πρόεδρο Γιάννη Τσέρνο και το Δ.Σ. της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος & Ζώντων Ζώων Μακεδονίας-Θράκης-Θεσσαλίας, τον πρόεδρο Δημήτρη Γκαρμπούνη και μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης. Στη συνάντηση, στην οποία πήραν μέρος ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΚΑΘ κύριοι Χαμπίδης και Παπαδόπουλος, τέθηκαν ζητήματα στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας, η κατηγοριοποίηση του κρέατος με γνώμονα την προστασία του καταναλωτή, το θέμα της αποκομιδής των ζωικών υποπροϊόντων, το ζήτημα της ανταποδοτικότητας της εισφοράς στο κρέας και το μείζον ζήτημα της υπαγωγής της εμπορίας ζώντων ζώων στον συντελεστή ΦΠΑ 13%.
Ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε εν πρώτοις τις συνέργειες των επαγγελματικών φορέων του κρέατος για την υλοποίηση του εκσυγχρονισμού και επέκτασης των εγκαταστάσεων της ΚΑΘ. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργειών ανάμεσα στον Έλληνα παραγωγό-κτηνοτρόφο και τους επαγγελματίες του κρέατος, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ποιοτική διαφορά σε σχέση με εισαγόμενα προϊόντα, διαφορά που οφείλεται στον ποιοτικό σιτηρέσιο και τις κλιματολογικές συνθήκες και υποστήριξε το αίτημά τους για την υποχρεωτική κατηγοριοποίηση του κρέατος με βάση την ποιότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, «Η εφαρμογή αυτής της κατάταξης δημιουργεί ένα εύρος τιμών ανάλογα με την ποιότητα του κρέατος, που αποτρέπει την εξομοίωση των υποβαθμισμένων ποιοτικά εισαγόμενων κρεάτων με τα ελληνικά υψηλής ποιότητας. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, άλλωστε, υπογράφτηκε Υπουργική Απόφαση τον Απρίλιο του 2016 (ΦΕΚ Β 1461/24-05-16) με την οποία καθορίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών σχετικά με την ταξινόμηση των σφάγιων χοίρων και την κοινοποίηση των σχετικών τιμών».
Ο κ. Μπόλαρης ενημέρωσε επίσης τα προεδρεία των Ενώσεων για την πολιτική του ΥΠΑΑΤ στην νέα προγραμματική περίοδο σε σχέση με τις προτεραιότητες για τις αυτόχθονες φυλές ζώων, τη γενετική βελτίωση των ζώων, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στήριξης της κτηνοτροφίας, την επιλογή αναγραφής χώρας προέλευσης του γάλακτος στη συσκευασία του προϊόντος, τη δυνατότητα εξαγωγής αιγοπρόβειου και βόειου κρέατος προς τις αραβικές χώρες και το Ισραήλ.
Εν κατακλείδι ζήτησε την προετοιμασία συνάντησης με τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα για το θέμα της ανταποδοτικότητας των εισφορών και τόνισε ότι θα μεταφέρει το αίτημα για τον ΦΠΑ στο αρμόδιο Υπουργείο, αφού η υπαγωγή των ζώντων ζώων με συντελεστή ΦΠΑ 24% σε αντίθεση με αυτόν των σφάγιων (ΦΠΑ 13%), δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες ανταγωνισμού για την ελληνική κτηνοτροφία σε σχέση με τα εισαγόμενα σφάγια.
Στις συναντήσεις που είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης συνοδευόταν από τον Γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκο Γκοντίνο.