Κρίσιμη Παρασκευή για την Μαρινόπουλος και την αγορά
Story Highlights
- Για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το κρέας και με τον εξοπλισμό για την επεξεργασία του κρέατος, ήταν κοινό μυστικό ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου καλά, γι’ αυτό εξάλλου η αγορά κρέατος υποδέχτηκε με μεγάλη ανακούφιση το deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου τον περασμένο Φεβρουάριο
Related Articles
Κρίσιμη είναι η Παρασκευή 1η Ιουλίου για την αγορά, καθώς την ημέρα αυτή θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης.
Σε προηγούμενη ανάρτηση το meatnews.gr ενημέρωνε αφενός ότι η διαδικασία είχε οριστεί για το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, όμως αναβλήθηκε για την 1η Ιουλίου (11:00 π.μ.), και αφετέρου για την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Μαρινόπουλος Α.Ε.
Η υπόθεση έχει δημιουργήσει τρόμο σε πολλές πλευρές και οι κραδασμοί έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητοί. Ο τρόμος έχει καταλάβει την αγορά, που δεν αντέχει να δει ένα τεραστίων διαστάσεων «κανόνι» στα σπλάχνα της, με αλυσιδωτές συνέπειες σε χιλιάδες επιχειρήσεις-προμηθευτές της αλυσίδας. Ο τρόμος όμως έχει καταλάβει και την κυβέρνηση, που δεν θα ήθελε μια τέτοια βόμβα να σκάσει στα χέρια της, αφήνοντας πίσω ερείπια (οικονομικά και κοινωνικά) σε πανελλαδικό επίπεδο. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το κυβερνητικό επιτελείο αγωνίζεται να πείσει ότι η ανάπτυξη… καταφθάνει.
Η αλήθεια είναι ότι η υπόθεση της Μαρινόπουλος δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι εδώ και τουλάχιστον μια τριετία που οι προμηθευτές της αλυσίδας έπαιρναν τα χρήματά τους όλο και λιγότερο, όλο και πιο δύσκολα. Και τα άνω του 1 δισ. ευρώ ανοίγματα της εταιρείας δεν συσσωρεύτηκαν τώρα.
Για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το κρέας και τον εξοπλισμό για την επεξεργασία του κρέατος, ήταν κοινό μυστικό ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου καλά, γι’ αυτό εξάλλου η αγορά κρέατος υποδέχτηκε με μεγάλη ανακούφιση το deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου τον περασμένο Φεβρουάριο. Σήμερα, το deal αυτό μπαίνει στον πάγο μέχρι νεωτέρας, και τα εκατομμύρια που χρωστάει η Μαρινόπουλος σε επιχειρήσεις παραγωγής αλλαντικών, και συνολικά στη βιομηχανία κρέατος εξακολουθούν να λείπουν από τα ταμεία των προμηθευτών της. Μερικοί από αυτούς τους τελευταίους είχαν σταματήσει να δίνουν προϊόντα στα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας, όμως αντιλαμβάνονταν ότι και αυτό δεν είναι λύση, καθώς απλά δεν αυξάνει περαιτέρω την έκθεσή τους στον κίνδυνο. Την ίδια στιγμή, υπήρχαν επιχειρήσεις που παρείχαν υπηρεσίες σέρβις στον μηχανικό εξοπλισμό της αλυσίδας, μόνο υπό τον όρο ότι θα πληρώνονταν επί τόπου.
Αυτή τη στιγμή, βέβαια, ισχύει το γνωστό «τέτοια ώρα τέτοια λόγια». Οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα. Αν από την απόφαση του Πρωτοδικείου μείνει απροστάτευτη η εταιρία και εκτεθειμένη σε κατασχέσεις (όμως ποιος θα πρωτοκατάσχει τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως έχει μια εταιρία λιανεμπορίου;), χιλιάδες επιχειρήσεις θα βρεθούν σε απόγνωση και θα ακολουθήσει τσουνάμι λουκέτων. Από την άλλη, αν υπαχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης όπως επιδιώκει, το ενδεχόμενο της κατάρρευσης απομακρύνεται, χωρίς όμως να εξαλείφεται. Στη δεύτερη περίπτωση, απλώς παρατείνεται η αγωνία των προμηθευτών, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα, καθώς η ζωή δεν έχει δείξει τα τελευταία χρόνια κάποια επιχείρηση που να μπήκε σε προστασία και εξυγίανση και τελικά να επιβίωσε. Αυτό το περιθώριο της περιβόητης «δεύτερης ευκαιρίας» που δίνει ο νόμος στις επιχειρήσεις δεν λειτούργησε ποτέ αποτελεσματικά.
Ακόμη κι έτσι όμως, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Οι περισσότεροι από τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος ίσως να εκτιμήσουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την παράταση ζωής της αλυσίδας, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να πάρουν πίσω (έστω και δραματικά κουρεμένο) ένα μέρος των χρημάτων τους. Και στην περίπτωση αυτή όμως, ο φόβος εξακολουθεί να υπάρχει: πώς μια αλυσίδα λιανεμπορίου τόσο ευάλωτη πλέον θα μπορεί να αποπληρώνει (με τον όποιο τρόπο) από τη στιγμή που επί χρόνια δεν το έκανε αν και διαχειριζόταν μια τεράστια ρευστότητα που εισέρρεε στα ταμεία των καταστημάτων της;
Αν πάντως οι πιστωτές της εταιρείας θελήσουν να ποντάρουν στην επιβίωσή της, έχουν μπροστά τους το σχέδιο εξυγίανσης και θα πρέπει να δουν πώς θα πορευτούν με αυτό τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα σήμερα το Retail Today, το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος προβλέπει την εξόφληση των ύψους 1,3 δισ. ευρώ υποχρεώσεων της εταιρείας σε βάθος 15ετίας, χωρίς κούρεμα οφειλών και με σταδιακή αποπληρωμή τους σε δόσεις με βάση το εξής χρονοδιάγραμμα:
• Αποπληρωμή των εργαζομένων σε 1 έτος
• Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΙΚΑ) σε 180 μηνιαίες δόσεις
• Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (λοιπά ταμεία) σε 180 μηνιαίες δόσεις
• Ελληνικό Δημόσιο σε 180 μηνιαίες δόσεις
• Προμηθευτές / λοιποί πιστωτές, σε 15 έτη. Όσον αφορά τις οφειλές προς τις τράπεζες, στόχος, με βάση το σχέδιο, είναι να αποπληρωθούν σε βάθος 15ετίας με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, επιτόκιο Eur 3M + 3%.