Μια εποικοδομητική ημερίδα για το μέλλον των σφαγείων
Story Highlights
- Μεγάλη συμμετοχή σφαγείων και κτηνιάτρων από τη Βόρεια Ελλάδα - προβληματισμός για το μέλλον των σφαγείων
Related Articles
Η πιο επιτυχημένη δημόσια εκδήλωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και αφορούσε την «Υγιεινή στα σφαγεία – Συντήρηση και μεταφορά σφάγιων». Περισσότερα από 150 άτομα παρακολούθησαν την ημερίδα, εκπροσωπήθηκαν κάπου 50 σφαγεία και πτηνοσφαγεία της βόρειας Ελλάδας, ενώ παραβρέθηκαν κτηνίατροι από πολλές Περιφερειακές Ενότητες, αλλά και πολλές επιχειρήσεις από το χώρο της εκτροφής και της εμπορίας.
Χαιρετίζοντας την ημερίδα ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ Λευτέρης Γίτσας ανέφερε ότι η ίδρυσή της είναι μια κατάκτηση για τον τομέα του κρέατος και τους κλάδους του και ότι κανένας δεν θα αναγνωρίσει τα δικαιώματά της αν η ιδία δεν αγωνιστεί να τα κερδίσει. «Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η ΕΔΟΚ είναι παρά πολύ σημαντικός και εθνικός και είναι υποχρέωση όλων όσων ασχολούνται με το κρέας να συμμετέχουν για το καλό όλων των κλάδων του τομέα του κρέατος. Ο σημαντικότερος κλάδος είναι ο κλάδος της παραγωγής ελληνικού κρέατος και όλοι μέσα στην ΕΔΟΚ έχουν ταχθεί να στηρίξουν και να αναστρέψουν την καθοδική πορεία των τελευταίων χρόνων, να τον ισορροπήσουν, και σε κάποια είδη κρέατος να αρχίσει η άνοδος της εθνικής παραγωγής».
Όπως επεσήμανε ο κ. Γίτσας, από την άνοδο της ελληνικής παραγωγής θα κερδίσουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι θα πάψουν να εγκαταλείπουν τις μονάδες τους και θα αυξηθεί η απασχόληση στην ύπαιθρο, θα επιβιώσουν τα κρεοπωλεία πουλώντας περισσότερο ελληνικό κρέας, τα σφαγεία που είναι απόλυτα συνδεδεμένα με την ελληνική παραγωγή, η βιομηχανία κρέατος θα μπορεί να μειώσει το ποσοστό των εισαγόμενων κρεάτων και οι εισαγωγείς μπορούν να ελπίζουν να γίνουν και εξαγωγείς κάποιου είδους κρέατος ελληνικής παραγωγής.
Η ημερίδα, η οποία θα επαναληφθεί και στη νότια Ελλάδα, είναι η πρώτη δραστηριότητα της ΕΔΟΚ που αφορά τη σφαγή και αποτελεί ένα βήμα για την ένταξη ως πλήρες μέλος του Συνδέσμου των σφαγείων στην Οργάνωση. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικών Σφαγείων Κρέατος Βασίλης Μεγαλοβασίλης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση είπε ότι έχει «μικρύνει η απόσταση που χωρίζει το Σύνδεσμο από την ΕΔΟΚ και έχουν συζητηθεί διεξοδικά κάποιες διαφορές που υπήρχαν».
Η συμμετοχή σύσσωμης σχεδόν της ηγεσίας των κτηνιατρικών διευθύνσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν εκτενώς όλα τα θέματα που απασχολούν τα σφαγεία, να εκτεθούν οι υποχρεώσεις των υπευθύνων, όπως προκύπτουν από τη νομοθεσία, αλλά και να κωδικοποιηθούν τα κρίσιμα σημεία ελέγχου.
Θετικό είναι το στοιχείο που έδωσε ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, ότι όλα τα σφαγεία της χώρας μας είναι πλέον αδειοδοτημένα, αφήνοντας πίσω τα «βαρίδια» του παρελθόντος. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν 138 αδειοδοτημένα σφαγεία κρέατος και 40 πτηνοσφαγεία και σφαγεία λαγόμορφων ζώων. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι μέχρι πρόσφατα (2010-2011) δεν είχαν λυθεί θέματα συμμορφώσεων με την κοινοτική νομοθεσία, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, όπως επίσης ότι υπήρχαν και προβλήματα στο σύστημα ελέγχων. Ο επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών, προέτρεψε τους επιχειρηματίες που παρακολουθούσαν να επενδύσουν στην υγιεινή, την ασφάλεια και την ποιότητα, λέγοντας ότι ποτέ κανείς που επένδυσε σε αυτούς τους τομείς δεν έχασε.
Αν και υπηρεσιακός παράγοντας ο κ. Αλεξανδρόπουλος δεν παρέλειψε να εκφράσει και μια «πολιτική» παραίνεση: «Πρέπει να αναπτύξουμε την κτηνοτροφία μας – είπε, πρέπει να συνδέσουμε την ανάπτυξη της εθνικής κτηνοτροφίας με τη βιομηχανία τροφίμων, πρέπει να συνδέσουμε τα σφαγεία με τις εγκαταστάσεις κρέατος και έτσι θα πετύχουμε μια πραγματική παραγωγική ανασυγκρότηση».
Αναλυτικό ρεπορτάζ στο περιοδικό Meat News που κυκλοφορεί σύντομα.