FAO: Πρώτη πτώση μετά από οκτώ μήνες στο δείκτη κρέατος

11 November 2025

FAO: Πρώτη πτώση μετά από οκτώ μήνες στο δείκτη κρέατος

Ο παγκόσμιος Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο του 2025 σε 125,0 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 2,0% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την πρώτη μείωση μετά από οκτώ συνεχόμενους μήνες ανόδου. Παρότι πέφτει ο δείκτης, παραμένει 4,8% υψηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους. FAO

Η πτώση αποδίδεται στη σημαντική μείωση των τιμών του χοιρινού και του πουλερικού κρέατος, καθώς και του πρόβειου κρέατος. Αντίθετα, οι τιμές του βόειου κρέατος συνέχισαν να αυξάνονται, καθώς η παγκόσμια ζήτηση παραμένει ισχυρή.

Συνολική εικόνα στις τιμές τροφίμων

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Τροφίμων (FFPI) του FAO διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στις 126,4 μονάδες, σημειώνοντας μείωση 1,6% σε σχέση με το αναθεωρημένο επίπεδο των 128,5 μονάδων του Σεπτεμβρίου. Η μείωση αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση.

Τα χαμηλότερα δεδομένα για δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και ζάχαρη αντιστάθμισαν την αύξηση που καταγράφηκε στα φυτικά έλαια. Ο δείκτης παραμένει περίπου 21,1% κάτω από το κορυφαίο επίπεδο που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2022.

Τι σημαίνει για την αγορά κρέατος – Ελλάδα & πρωτογενής τομέας

Για την ελληνική αγορά κρέατος και τους παραγωγούς, η πτώση στον δείκτη του FAO μπορεί να σηματοδοτεί χαλάρωση της πίεσης στις τιμές εισαγωγής ή στην διεθνή τιμολόγηση. Ωστόσο, το γεγονός ότι η τιμή εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από ένα χρόνο πριν δείχνει ότι οι επιβαρύνσεις προς τους παραγωγούς και στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν έχουν εξαλειφθεί.

Η συνέχεια της αυξημένης ζήτησης στο βόειο κρέας και η διαφοροποίηση τιμών μεταξύ κατηγοριών (χοιρινό, πουλερικά, πρόβειο) υποδεικνύουν τη σημασία της στρατηγικής κατεύθυνσης για τους κτηνοτρόφους και τους μεταποιητές: χρειάζεται προσεκτικός προγραμματισμός για τις τιμές, την προσφορά και τις εξαγωγές.

Συνολικά, η πτώση έστω και μικρή, του δείκτη τιμών κρέατος αποτελεί σημαντικό σταθμό για τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως πλήρης αποκλιμάκωση — απαιτείται επαγρύπνηση και προσαρμογή στις συνθήκες της αγοράς.

Γενικός Δείκτης Τροφίμων (FFPI):

  • 126,4 μονάδες (πτώση 1,6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, 2,1 μονάδες)
  • Δεύτερος συνεχόμενος μήνας πτώσης
  • 33,8 μονάδες (21,1%) κάτω από την κορύφωση Μαρτίου 2022

Δείκτης Τιμών Κρέατος

  • 125,0 μονάδες (μείωση 2,0% σε σχέση με Σεπτέμβριο)
  • Αύξηση 4,8% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2024
  • Πτώση: χοιρινό, πουλερικά, πρόβειο κρέας
  • Άνοδος: βόειο κρέας (λόγω ζήτησης από Αυστραλία)

Αναλυτικά ανά είδος:

  • Χοιρινό: σημαντική πτώση λόγω άφθονων προμηθειών και μειωμένης ζήτησης από Κίνα
  • Πουλερικά: μείωση λόγω χαμηλότερων τιμών εξαγωγών Βραζιλίας και περιορισμών από HPAI στην Κίνα
  • Πρόβειο: πτώση κυρίως στην Αυστραλία λόγω μεγαλύτερης προσφοράς
  • Βόειο: αύξηση λόγω υψηλής ζήτησης από Αυστραλία

Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών

  • Πτώση σε παγκόσμιο επίπεδο, συμβάλλοντας στη συνολική πτώση του FFPI

Δείκτης Τιμών Δημητριακών

  • Μικρή μείωση, κυρίως λόγω μεγαλύτερης προσφοράς και σταθεροποίησης των τιμών

Δείκτης Τιμών Ζάχαρης

  • Πτώση, αντισταθμίζοντας εν μέρει την αύξηση στα φυτικά έλαια

Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων

  • Αύξηση λόγω μειωμένων προμηθειών και αυξημένης ζήτησης
    Πηγή: FAO.org
11 November 2025