Ασφαλές το εισαγόμενο κρέας από H5N1
Related Articles
Ο πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Ένωσης Ζωικών Πρωτεϊνών (ABPA), Ricardo Santin, υποστηρίζει σε πρόσφατη ανάλυσή του ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού H5N1 μέσω σωστά ελεγμένου και επεξεργασμένου κρέατος είναι «σχεδόν μηδενικός».
Σύμφωνα με τον Santin, πολλές χώρες εξακολουθούν να εφαρμόζουν παρωχημένα μέτρα προφύλαξης, επιβάλλοντας απαγορεύσεις που δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.
Τονίζει ότι οι περιορισμοί αυτοί όχι μόνο δεν προστατεύουν τα εγχώρια κοπάδια, αλλά προκαλούν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους εξαγωγείς και περιορίζουν την πρόσβαση των καταναλωτών σε ασφαλή και προσιτή ζωική πρωτεΐνη.
Πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια του εισαγόμενου κρέατος
Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων (WOAH), ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), συμφωνούν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από ελεγχόμενο κρέας είναι αμελητέος. Αυτό οφείλεται σε:
- Ενδελεχή κτηνιατρικό έλεγχο: Όλα τα προϊόντα υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους πριν και μετά τη σφαγή.
- Επεξεργασία σε ελεγχόμενο περιβάλλον: Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις τηρούν αυστηρά υγειονομικά πρότυπα.
- Μαγείρεμα πριν την κατανάλωση: Ο ιός H5N1 καταστρέφεται εύκολα σε θερμοκρασίες μαγειρέματος άνω των 74°C.
Ο πραγματικός κίνδυνος: η ανεξέλεγκτη κίνηση των μεταναστευτικών πουλιών
Ο Santin επισημαίνει ότι ο πραγματικός κίνδυνος μετάδοσης του H5N1 προέρχεται από την ανεξέλεγκτη κίνηση των μεταναστευτικών πουλιών, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν και να διασπείρουν τον ιό σε ηπείρους χωρίς καμία ρύθμιση. Η απαγόρευση εισαγωγής κρέατος ενώ αγνοούνται αυτοί οι φυσικοί φορείς αποτελεί, κατά τον Santin, μια «αντιφατική» πολιτική.
Οικονομικές συνέπειες από τις απαγορεύσεις εισαγωγών
Οι περιορισμοί στις εισαγωγές που επιβάλλονται λόγω του φόβου για τον H5N1 έχουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες:
- Αδικαιολόγητη οικονομική επιβάρυνση για εξαγωγείς: Βλάπτουν χώρες με ισχυρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
- Αύξηση τιμών για τους καταναλωτές: Περιορίζοντας την προσφορά, αυξάνονται οι τιμές των βασικών πρωτεϊνών.
- Αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας: Οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες πλήττονται περισσότερο από τις αυξήσεις τιμών.
Πρόταση για μια ισχυρότερη και πιο δίκαιη πολιτική
Η ABPA προτείνει μια νέα, ισχυρότερη πολιτική που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και πραγματική ανάλυση κινδύνου, αντί για φόβο. Προτείνει την εφαρμογή της στρατηγικής της «ζωνοποίησης», η οποία επιτρέπει το εμπόριο από συγκεκριμένες περιοχές μιας χώρας, ακόμη και αν άλλη περιοχή αντιμετωπίζει εστία μόλυνσης. Αυτή η προσέγγιση θα επιτρέπει στις χώρες να προστατεύουν τα εγχώρια κοπάδια τους χωρίς να διαταράσσουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.
Η πολιτική απαγόρευσης εισαγωγών κρέατος λόγω του H5N1 δεν έχει επιστημονική βάση και προκαλεί σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Η εφαρμογή στρατηγικών που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και πραγματική ανάλυση κινδύνου είναι απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας και της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.
Πηγή: wattagnet.com