Ρεκόρ 15ετίας στις εισαγωγές κρεάτων το 2024
Related Articles
- ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 4,5% των εξαγωγών – Αύξηση των εισαγωγών κατά 2,5%
- Iσπανοί και Γάλλοι αγρότες στους δρόμους ενόψει των ευρωεκλογών – Τα αιτήματα τους παραμένουν ανεκπλήρωτα
- ΥΠΑΑΤ: Δεν υπάρχουν καταναλωτές Δεύτερης Κατηγορίας στην Ευρώπη – Η προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών από εισαγωγές, βασικό θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας
Στα 1,8 δισ. € «πέταξε» η αξία των εισαγωγών κρεάτων και προϊόντων τους το 2024, μια αύξηση κατά 7,13% σε σχέση με το 2023. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην ακριβλιτερη αξία των εισαγωγών, αφού οι ποσότητες των εισαγόμενων προϊόντων αυξήθηκαν μόνο 3,25%. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2021 έως το 2024, η αξία εισαγωγών κρέατος και προϊόντων κρέατος είναι αυξημένη κατά 56%, όταν το ίδιο διάστημα η ποσότητα εισαγόμενων αυξήθηκε κατά 9%.
Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στην ετήσια ανάλυση των στατιστικών στοιχείων που πραγματοποιεί το περιοδικό Meat News και δημοσιεύονται στο τεύχος Μαΐου, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες.
Διαβάστε ακόμη:
Γραφτείτε συνδρομητές για να λαμβάνετε κάθε μήνα το περιοδικό
Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αφορά στην αξία του εισαγόμενου αιγοπρόβειου κρέατος (+37,01%) και η μεγαλύτερη μείωση (-35,68%) αφορά στην ποσότητα των εισαγόμενων κρεάτων και παραπροϊόντων αλατισμένων ή σε άρμη, αποξηραμένων ή καπνιστών.
Αυτό όμως που επηρέασε το σύνολο των εισαγόμενων κρεάτων είναι κυρίως η αύξηση κατά 10,57% στην αξία των εισαγωγών νωπού βόειου κρέατος, όπου οι ποσότητες ήταν αυξημένες μόνο κατά 5,56%. Στο χοιρινό κρέας η αύξηση στην αξία ήταν 5,06 και στην ποσότητα 2,93%, ενώ στο κρέας πουλερικών δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερες αυξήσεις.
Ανοδικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές κρέατος από τη χώρα μας, οι οποίες έφτασαν τα 254,6 εκατ. Ωστόσο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο κρέατος μεγαλώνει, με την απόκλιση να φθάνει στο μέγιστο το 2024, περίπου 1.550 εκατ. €. Τα μόνα είδη τα οποία παρουσιάζουν πλεόνασμα είναι το αιγοπρόβειο κρέας και τα παρασκευάσματα/κονσέρβες. Το μεγαλύτερο μερίδιο μεταξύ των εξαγωγών είχαν τα πουλερικά.
Αναλυτικά στοιχεία μπορείτε να διαβάσετε στο περιοδικό Meat News που θα κυκλοφορήσει σύντομα.