Κατάρτιση για ασφαλή τρόφιμα
Related Articles
Με νέα Υπουργική Απόφαση (110581/25-4-2025), τίθεται σε ισχύ ένα ενιαίο πλαίσιο για την υποχρεωτική κατάρτιση προσωπικού σε επιχειρήσεις που παράγουν ή διακινούν τρόφιμα, με έμφαση στη διασφάλιση της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων ζωικής προέλευσης (π.χ. κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια). Το νέο πλαίσιο αφορά μεταξύ άλλων:
- σφαγεία και μονάδες τεμαχισμού κρέατος
- τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες
- ψυγεία και εγκαταστάσεις συντήρησης νωπών προϊόντων
- καταστήματα λιανικής πώλησης ζωικών τροφίμων (π.χ. κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία)
- εταιρείες μεταφοράς ή αποθήκευσης ευπαθών τροφίμων
- μονάδες εστίασης που επεξεργάζονται νωπό κρέας ή ψάρια
Επίσης αφορά προσωπικό καθαριότητας που εργάζεται σε εγκαταστάσεις χειρισμού τροφίμων.
Τι προβλέπεται
- Οι καταρτιζόμενοι θα εκπαιδεύονται σε βασικές αρχές υγιεινής, ασφάλειας τροφίμων και HACCP.
- Τα προγράμματα έχουν ελάχιστη διάρκεια 8 ωρών.
- Για υψηλότερες θέσεις ευθύνης (π.χ. υπεύθυνοι ποιότητας σε μονάδα παραγωγής αλλαντικών), απαιτείται ειδική εκπαίδευση 20 ωρών.
- Η κατάρτιση μπορεί να γίνει από εγκεκριμένους φορείς (π.χ. Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, Επιμελητήρια, κλαδικά σωματεία), ή από την ίδια την επιχείρηση, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις.
Παραδείγματα εφαρμογής
- Κρεοπωλείο με προσωπικό που τεμαχίζει και συντηρεί νωπό κρέας: πρέπει να διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης μέσω ΕΦΕΤ ή αντίστοιχο.
- Τυροκομείο που διανέμει φρέσκο τυρί σε αγορές: οι εργαζόμενοι στον χώρο παραγωγής και συσκευασίας πρέπει να έχουν γνώση διαδικασιών HACCP.
- Μονάδα εστίασης με νωπά ψάρια: απαιτείται κατάρτιση του προσωπικού που χειρίζεται τα ψάρια και συμμετέχει στην αποθήκευση ή προετοιμασία.
Τι ισχύει μεταβατικά
- Η προηγούμενη διαδικασία παραμένει ενεργή μέχρι 31/12/2025, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαίδευση.
- Όσες βεβαιώσεις έχουν ήδη εκδοθεί (ή θα εκδοθούν έως το τέλος του 2025) ισχύουν για πέντε έτη από τη δημοσίευση της νέας απόφασης.
Ποιοι εξαιρούνται
- Δεν απαιτείται νέα κατάρτιση για εργαζόμενους που διαθέτουν αναγνωρισμένα πτυχία (π.χ. κτηνίατροι, τεχνολόγοι τροφίμων, απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ) που τεκμηριώνουν επαρκή εκπαίδευση στην ασφάλεια τροφίμων.
Αναλυτικά η Υπουργική Απόφαση στο ΦΕΚ