FAO: Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές στα ράφια
Related Articles
Η αύξηση στις τιμές της ζάχαρης, των γαλακτοκομικών και των φυτικών ελαίων είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο του Δείκτη Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) τον Φεβρουάριο.
Ο δείκτης έφτασε στις 127,1 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 1,6% από τον Ιανουάριο και 8,2% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2024.
Η ζάχαρη οδηγεί την αύξηση
Ο δείκτης τιμών της ζάχαρης του FAO κατέγραψε άνοδο 6,6% από τον Ιανουάριο, φτάνοντας τις 118,5 μονάδες. Η αύξηση αποδίδεται σε ανησυχίες για πιθανή μείωση της παγκόσμιας παραγωγής το 2024/25, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών στην Ινδία και των ακραίων καιρικών φαινομένων στη Βραζιλία.
Γαλακτοκομικά και φυτικά έλαια σε άνοδο
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών αυξήθηκε 4% από τον Ιανουάριο, αγγίζοντας τις 148,7 μονάδες. Η ισχυρή διεθνής ζήτηση οδήγησε σε αυξήσεις τιμών σε προϊόντα όπως το τυρί και το πλήρες γάλα σε σκόνη.
Παράλληλα, τα φυτικά έλαια σημείωσαν αύξηση 2%, φτάνοντας τις 156 μονάδες, με τις τιμές φοινικελαίου, σόγιας και ηλιελαίου να ανεβαίνουν λόγω εποχικών ελλείψεων στη Νοτιοανατολική Ασία και της υψηλής ζήτησης για βιοντίζελ.
Σιτηρά και κρέας: Ανάμεικτη εικόνα
Ο δείκτης τιμών σιτηρών ενισχύθηκε κατά 0,7% στις 112,6 μονάδες, με το σιτάρι να ακριβαίνει λόγω περιορισμένων αποθεμάτων στη Ρωσία και ανησυχιών για τις καλλιέργειες σε Ανατολική Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Ο αραβόσιτος ακολούθησε ανοδική πορεία, ενώ το ρύζι υποχώρησε 6,8% λόγω πλεονάσματος προσφοράς και μειωμένης ζήτησης.
Αντίθετα, ο δείκτης τιμών κρέατος παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, στις 118 μονάδες, με μικρές μειώσεις στις τιμές του χοιρινού και του κοτόπουλου, ενώ το αιγοπρόβειο κρέας διατήρησε τη σταθερότητά του λόγω υψηλής ζήτησης.
Η έκθεση του FAO αποτυπώνει τις αυξητικές τάσεις στις παγκόσμιες τιμές βασικών τροφίμων, με κρίσιμες επιπτώσεις για καταναλωτές και αγορές τροφίμων διεθνώς.
Πηγή: ot.gr