Γιάννης Φασουλάς: Εισαγωγές ζώων μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις

01 August 2024

Γιάννης Φασουλάς: Εισαγωγές ζώων μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις

Τα ζώα που έρχονται στη χώρα είτε για αναπαραγωγή είτε για σφαγή θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρά πρωτόκολλα, όχι μόνο σε περιπτώσεις κρίσης όπως αυτή της πανώλης αλλά συνεχώς και αδιαλείπτως, τονίζει σε δηλώσεις του ο Γιάννης Φασουλάς, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Τομέα Κρέατος και Κτηνοτροφίας.

Ο κ. Φασουλάς τόσο με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ, όσο και ως κτηνοτρόφος και έμπορος εκφράζει συνολικά την άποψή του.

«Από την δεκαετία του ’90 και μετά το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δυστυχώς λειτουργεί χωρίς την προοπτική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη του την επισιτιστική επάρκεια της χώρας. Χρόνια τώρα λειτουργεί ως τιμωρός απέναντι στους αγρότες/παραγωγούς.

Ως πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ, από τότε που ανέλαβα, σε κάθε συνάντηση με κάθε υπουργό -και έχω συναντηθεί μέχρι σήμερα με τρείς Υπουργούς, τους αντίστοιχους υφυπουργούς και γενικούς  γραμματείς- έχω διατυπώσει την άποψη της Εθνικής Διεπαγγελματικής που περιλαμβάνει στους κόλπους της δια των μελών της, σχεδόν το σύνολο του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης, των σφαγείων και της εμπορίας του κρέατος και της κτηνοτροφίας!

Η άποψή μας είναι ότι αυτό το Υπουργείο θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόληψη τέτοιων προβλημάτων και όχι να τρέχουμε να λύσουμε προβλήματα εκ των υστέρων».

Οι κτηνίατροι να επιστρέψουν στα κοπάδια

Μιλώντας συγκεκριμένα εντοπίζει το πρόβλημα στην έλλειψη ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού: «Έχουμε επανειλημμένως προτείνει ότι οι κτηνίατροι θα πρέπει να επιστρέψουν στα κοπάδια και οι γεωπόνοι στα χωράφια. Θα πρέπει να είναι δίπλα στους αγρότες για να τους συμβουλεύουν, να ελέγχουν τα ζώα και τις γεωργικές παραγωγές που τρέφουν τα ζώα τους καθώς και τους πολίτες αυτής της χώρας».

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ προτείνει, όχι μόνο σε περιπτώσεις κρίσης όπως αυτή της πανώλης αλλά συνεχώς και αδιαλείπτως, τα ζώα που έρχονται στη χώρα είτε για αναπαραγωγή είτε για σφαγή να υπόκεινται στα παρακάτω πρωτόκολλα και αυτά να τηρούνται αυστηρότατα:

  • Τα ζώα που εισάγονται και προορίζονται για αναπαραγωγή ή σφαγή, θα πρέπει να φορτώνονται μόνο με αυστηρούς κανόνες βιοασφάλειας και τεστ PCR 48 ώρες πριν τη φόρτωση.
  • Εφαρμογή και τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας, όπως ψεκασμοί και δεξαμενές με φάρμακο στα σύνορα της χώρας.
  • Γνωστοποίηση των προϋποθέσεων και των κανόνων της εμπορίας προϊόντων εντός και εκτός της ζώνης επιτήρησης.

«Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό στους ιθύνοντες που χαράζουν πολιτική για την χώρα και ειδικά για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα που μας αφορά, ότι όσο μεταβάλλονται οι συνθήκες, τόσο θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε και όχι να βάζουμε χαράτσια!», τονίζει ο κ. Φασουλάς. «Το χαράτσι δεν είναι εκπαίδευση, έχει υποχρέωση η πολιτεία τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας να τους εκπαιδεύει για τις καινούργιες συνθήκες και όχι σε αίθουσες και με λόγια αλλά στο χωράφι και στο μαντρί!!! Και αυτό είναι που οι Υπουργοί μας θα πρέπει να συζητήσουν στις συναντήσεις τους με τους ομολόγους τους στην Ευρώπη! Τα προγράμματα που αφορούν την γεωργία και την κτηνοτροφία θα πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να είναι εφικτό οι παραγωγοί να τα χρησιμοποιήσουν ώστε να εκπαιδευτούν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και όχι μόνο για να βγάζουν χρήματα τα γραφεία που τα εκτελούν».

Νωρίς για εκτιμήσεις όσο αφορά στην πορεία της αγοράς του αιγοπρόβειου κρέατος

Απαντώντας στην εύλογη ερώτηση κατά πόσο θα επηρεαστεί η προσφορά κρέατος από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, ο πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ τονίζει ότι είναι νωρίς να πούμε κάτι εμπεριστατωμένο, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουμε πλήρη εικόνα της έκτασης του προβλήματος. Από προηγούμενες όμως κρίσεις που έχουμε ζήσει, θα υπάρξουν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις, χωρίς να μπορούμε να έχουμε ακόμα κάτι συγκεκριμένο. Αυτό που επισημαίνει είναι ότι η πανώλη δεν επηρεάζει τον άνθρωπο και δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος κατανάλωσης κρέατος.

Όσον αφορά το πλήγμα που δέχτηκε η κτηνοτροφία από τις περσινές πλημμύρες του Daniel, ο κ. Φασουλάς εκτιμά ότι παρά το σημαντικό πλήγμα σε ζωικό κεφάλαιο, ο κλάδος της κτηνοτροφίας αλλά και συνολικά η εμπορική αλυσίδα του κρέατος έχει καταφέρει να διατηρήσει απρόσκοπτη την προμήθεια της αγοράς. «Ως Διεπαγγελματική έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο με προτάσεις και παρεμβάσεις για τη Θεσσαλία. Βασικός άξονας του σχεδίου που είχαμε καταθέσει, ήταν να αναπληρωθεί το ζωικό κεφάλαιο μέσα από ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα και με στόχους. Επίσης περιλάμβανε και μέτρα πρόληψης».

Σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ο πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ τονίζει:

«Διαχρονικό αίτημα μας είναι η Πολιτεία να ακούει τους επαγγελματίες – παραγωγούς, εμείς πάντα είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με προτάσεις, να κάνουμε τις παρατηρήσεις για βελτιώσεις εκεί που χρειάζεται, και να δώσουμε λύσεις. Όμως και η Πολιτική ηγεσία πρέπει να αρχίσει να ακούει. Αυτή τη στιγμή, προέχει ο περιορισμός και η εκρίζωση της πανώλης των αιγοπροβάτων. Η εμπειρία όμως αυτή πρέπει να μας διδάξει την άμεση ανάγκη της εισαγωγής ενός αποτελεσματικού συστήματος παρακολούθησης των πληθυσμών και της πορείας των ζώων και των προϊόντων τους στο σύνολο της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Τα κύρια αιτήματα του κλάδου μας, έχουν ως βάση ότι οι διαχρονικές ελλείψεις και τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν με προσωρινές λύσεις αλλά απαιτούν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, και για αυτόν τον σχεδιασμό τόσο εμείς ως Εθνική Διεπαγγελματική όσο και τα μέλη μας ο καθένας χωριστά έχουμε επανειλημμένως προσφέρει την τεχνογνωσία μας στο ΥπΑΑΤ το οποίο επιδεικτικά κωφεύει!!!»

01 August 2024
Banner