Γ.Γ. Εμπορίου: Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις ταλαιπωρούν τους καταναλωτές

10 July 2024

Γ.Γ. Εμπορίου: Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις ταλαιπωρούν τους καταναλωτές

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ, Γιάννης Πηλίδης, δήλωσε σε κρατικό κανάλι πως πρέπει να κατανοήσουμε πώς οι τιμές καθορίζονται πρώτα από τον ανταγωνισμό και δεύτερον από τη ζήτηση των προϊόντων. Εξήγησε ότι όταν υπάρχει ανταγωνισμός και η ζήτηση ενός προϊόντος μειώνεται, τότε οι τιμές πέφτουν. Αυτό αποτελεί πρόβλημα με τις πολυεθνικές, καθώς όσο οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν τα προϊόντα τους, οι τιμές δεν μειώνονται εύκολα.

Ο κ. Πηλίδης τόνισε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί χωρίς μείωση τιμών, απλά με σταθεροποίηση των αυξήσεων. Αν εξεταστεί η περίοδος από 1/1/24 μέχρι 30/6/24, θα φανεί ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι περίπου μηδενικός.

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών λόγω των ανατιμήσεων των προηγούμενων ετών, καθιστώντας τα σουπερμάρκετ ακόμα ακριβά.

Διευκρίνισε ότι οι τιμοκατάλογοι προέρχονται από τους προμηθευτές και ότι το ποσοστό κέρδους που εφαρμόζουν παραμένει αμετάβλητο βάσει νομοθεσίας από την 31/8/21. Αυτή η σταθερότητα του ποσοστού κέρδους, ενώ τα λειτουργικά κόστη αυξάνονται, έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της κερδοφορίας των σούπερ μάρκετ.

Ο Πηλίδης υποστήριξε ότι η μεγάλη κερδοφορία βρίσκεται στη βιομηχανία, η οποία καθορίζει τις τιμές και όχι τα σουπερμάρκετ. Αν οι προμηθευτές δεν μειώσουν τις τιμές, τα σουπερμάρκετ δεν μπορούν να το κάνουν.

Επισήμανε ότι το μέτρο που απαγορεύει τις προσφορές σε εταιρείες που αυξάνουν τις τιμές τους έχει αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τους προμηθευτές, οι οποίοι πλέον αποφεύγουν τις νέες αυξήσεις τιμών.

Ο γ.γ. Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κατά των πλασματικών εκπτώσεων έχουν επηρεάσει θετικά τις τιμές, ιδιαίτερα σε προϊόντα πολυεθνικών. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ότι η κατάσταση του πληθωρισμού έχει σταθεροποιηθεί.

Σχετικά με τις λαϊκές αγορές, ο Πηλίδης εξήγησε ότι οι παραγωγοί φέρνουν απευθείας τα προϊόντα τους από τα χωράφια, χωρίς μεσάζοντες, αλλά η τιμή αυξάνεται λόγω διαδικασιών μεταφοράς και φύρας.

Τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι τιμές είναι υψηλές λόγω μειωμένου ανταγωνισμού ή διαφορών στην ποιότητα των προϊόντων και ότι οι έμποροι εκμεταλλεύονται καταστάσεις για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Ο Αναγνωστόπουλος κατέληξε ότι η πολιτεία πρέπει να είναι αυστηρή στην επιβολή προστίμων και στον έλεγχο των τιμών για να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η μείωση των τιμών.

Υπογράμμισε τη σημασία των Ενώσεων Καταναλωτών και των Μέσων Ενημέρωσης στην ενημέρωση του κοινού για τις υπερτιμήσεις και τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών.

Τέλος, ανέφερε ότι τα κυβερνητικά μέτρα όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και το καλάθι του νοικοκυριού παρατείνονται μέχρι το τέλος του έτους για να αντιμετωπιστούν οι παραπλανητικές εκπτώσεις και να σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Πηγή: ertnews.gr

10 July 2024
Banner