13,5 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια – 50% έχει ήδη εισπραχθεί

15 January 2024

13,5 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια – 50% έχει ήδη εισπραχθεί

Η αισχροκέρδεια έχει χτυπήσει «κόκκινο» και τα πρόστιμα που επιβάλλει τελευταία το Yπουργείο Ανάπτυξης, αγγίζει τα 13,5 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Κώστας Σκρέκας: «Η κυβέρνηση, όπου εντοπίζει δυσλειτουργία, δεν διστάζει να επιβάλει πρόστιμα, και βαριά, ακόμη και σε μεγάλες εταιρείες ή σε πολυεθνικές».

Οι καθημερινοί, σχεδόν, έλεγχοι σε ολόκληρο το φάσμα της αγοράς έχουν φέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον το 50% από τα 13,5 εκατ. ευρώ που έχουν επιβληθεί, ενώ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα λεπτομερή στοιχεία.

Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων με υπερβολικές αυξήσεις τιμών και σημαντικές αποκλίσεις με το σύνολο των χωρών τη Ε.Ε., ενώ αρχίζει σταδιακά και η εφαρμογή των τεσσάρων μέτρων που έχει εξαγγείλει το Yπουργείο Ανάπτυξης για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Στο πλαίσιο των ελέγχων και των προσπαθειών για την καταπολέμηση της ακρίβειας συνεχίζεται και η πρωτοβουλία «Μόνιμης Μείωσης Τιμής» στην οποία έχουν ενταχθεί 1.300 προϊόντα από 100 προμηθευτές τα οποία έχουν μειωμένες τιμές στα ράφια κατά τουλάχιστον 5% για τους επόμενους έξι μήνες ενώ παραμένει σε ισχύ και το «Καλάθι του Νοικοκυριού».

Να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 διενεργήθηκαν από τη ΔΙΜΕΑ, συνολικά, 25.267 έλεγχοι και επιβλήθηκαν συνολικά 1.865 πρόστιμα ύψους 13.416.790 ευρώ.

15 January 2024
Banner
Banner