Έρευνα για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την Ε.Ε. ξεκινά η Κίνα

20 June 2024

Έρευνα για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την Ε.Ε. ξεκινά η Κίνα

Το Πεκίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έναρξη έρευνας αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προχωρώντας στο πρώτο βήμα προς την επιβολή δασμών. Ταυτόχρονα, η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος στην Κίνα, ενώ σημαντικοί εξαγωγείς είναι επίσης οι Κάτω Χώρες, η Δανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία.

Παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην Κίνα αντιπροσώπευαν λιγότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, αποτελώντας μικρό ποσοστό του συνολικού εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας, η κίνηση αυτή του Πεκίνου έχει πολιτικές προεκτάσεις, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Η Κίνα ακολουθεί την ίδια στρατηγική που έχει υιοθετήσει σε προηγούμενες εμπορικές διαμάχες με την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Στοχεύοντας τον γεωργικό τομέα, η Κίνα διατηρεί τη σύγκρουση υπό έλεγχο ενώ εκμεταλλεύεται την επιρροή του ευρωπαϊκού αγροτικού λόμπι.

Η Κίνα γνωρίζει ότι οι εισαγωγές ευρωπαϊκού χοιρινού κρέατος, ειδικά χαμηλής προστιθέμενης αξίας, θα μειωθούν καθώς η τοπική παραγωγή αυξάνεται για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.

Η έρευνα της Κίνας για αντιντάμπινγκ πιθανόν να διαρκέσει από 6 μήνες μέχρι ένα χρόνο, αφήνοντας άφθονο χρόνο για διαπραγματεύσεις.

Η Ισπανία: "Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν ωφελούν κανέναν"

Από την άλλη πλευρά, όπως διαβάζουμε στο euromeatnews.gr, o κλαδος του λευκού χοιρινού κρέατος της Ισπανίας προσφέρεται να συνεργαστεί με τις κινεζικές αρχές παρέχοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, εκπρόσωποι του κλάδου του λευκού χοιρινού κρέατος είχαν συναντήσεις με το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Λουίς Πλάνας, ο οποίος τόνισε ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι δεν ωφελούν κανέναν». Η συνεργασία μεταξύ του ισπανικού τομέα χοιρινού κρέατος και των κινεζικών αρχών είναι άριστη, όπως αναφέρει ο κ. Πλάνας, γεγονός που έχει καταστήσει την Ισπανία τον κύριο προμηθευτή προϊόντων χοιρινού κρέατος στην Κίνα. Οι εμπορικές σχέσεις διεξάγονται με απόλυτη διαφάνεια, και οι ισπανικές χοιροτροφικές εταιρείες είναι έτοιμες να παράσχουν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες στις κινεζικές αρχές. Να σημειωθεί πως το 2023, η Ισπανία εξήγαγε 560.488 τόνους χοιρινού κρέατος και επεξεργασμένων προϊόντων στην Κίνα, αξίας 1.223 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr

20 June 2024
Banner