Καταγράφηκε το πρώτο ανθρώπινο θανατηφόρο κρούσμα παγκοσμίως από τη γρίπη των πτηνών (Η5Ν2) – Ανακοίνωση του ΠΟΥ

06 June 2024

Καταγράφηκε το πρώτο ανθρώπινο θανατηφόρο κρούσμα παγκοσμίως από τη γρίπη των πτηνών (Η5Ν2) – Ανακοίνωση του ΠΟΥ

Στις 23 Μαΐου 2024, η υπηρεσία Διεθνών Κανονισμών Υγείας του Μεξικού (IHR) ανέφερε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα επιβεβαιωμένο θανατηφόρο κρούσμα ανθρώπινης μόλυνσης με τον ιό της γρίπης των πτηνών (H5N2) που εντοπίστηκε σε κάτοικο της Πολιτείας του Μεξικού.

Αυτό είναι το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό της γρίπης A(H5N2) που αναφέρθηκε παγκοσμίως και η πρώτη μόλυνση από τον ιό H5 των πτηνών σε άτομο που αναφέρθηκε στο Μεξικό. Αν και η πηγή έκθεσης στον ιό σε αυτή την περίπτωση είναι προς το παρόν άγνωστη, ιοί (H5N2) έχουν αναφερθεί σε πουλερικά στο Μεξικό.

Σύμφωνα με τους Διεθνούς Υγειονομικούς Κανομισμούς μια ανθρώπινη λοίμωξη που προκαλείται από έναν νέο υποτύπο του ιού της γρίπης Α είναι ένα περιστατικό που μπορεί να έχει υψηλές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία και πρέπει να κοινοποιηθεί στον ΠΟΥ. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο ΠΟΥ αξιολογεί ως χαμηλό τον τρέχοντα κίνδυνο για τον γενικό πληθυσμό από τον συγκεκριμένο ιό.

Για την ιστορία να πούμε πως ο 59χρονος Μεξικανός που ασθένησε από τον ιό της γρίπης των πτηνών δεν είχε κανένα ιστορικό έκθεσης σε πουλερικά ή άλλα ζώα. Εμφάνισε συμπτώματα στα μέσα Απριλίου με πυρετό, δύσπνοια, ναυτία και διάρροια τα οποία επιδεινώθηκαν μέσα σε λίγες μέρες με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε άσχημη κλινική κατάσταση. Από τις 17 επαφές που εντοπίστηκαν και παρακολουθήθηκαν στο νοσοκομείο όπου πέθανε το κρούσμα ήταν αρνητικά για γρίπη και SARS-CoV 2, ενώ τα αποτελέσματα των ορολογικών δειγμάτων εκκρεμούν.

Τον Μάρτιο του 2024, ένα ξέσπασμα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογένειας A(H5N2) εντοπίστηκε σε πτηνοτροφείο στην πολιτεία Michoacán, η οποία συνορεύει με την Πολιτεία του Μεξικού όπου βρισκόταν το ο άτυχος 59χρονος. Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2024, εντοπίστηκε εστία γρίπης των πτηνών χαμηλής παθογένειας (LPAI) A(H5N2) σε πουλερικά στο Texcoco της Πολιτείας του Μεξικού και ένα δεύτερο ξέσπασμα του LPAI A(H5N2) τον Απρίλιο στον δήμο Temascalapa. Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να εξακριβωθεί εάν αυτό το ανθρώπινο κρούσμα σχετίζεται με τα πρόσφατα κρούσματα πουλερικών. Μια μελέτη που περιγράφει τη συνεχή κυκλοφορία των ιών H5N2 της γρίπης των πτηνών χαμηλής παθογονικότητας στο Μεξικό και εξαπλώθηκε σε πολλές άλλες χώρες δημοσιεύθηκε το 2022.

Πηγή: . who.int

06 June 2024
Banner