FAO: Αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος έως το 2030

26 January 2023

FAO: Αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος έως το 2030

Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος προβλέπεται να επεκταθεί κατά σχεδόν 44 Mt έως το 2030, φτάνοντας τους 373 Mt με βάση υψηλότερη κερδοφορία, ειδικά τα πρώτα χρόνια της προοπτικής περιόδου, καθώς οι τιμές του κρέατος ανακάμπτουν μετά τον Covid19. Συνολικά, η μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής κρέατος θα σημειωθεί στις αναπτυσσόμενες περιοχές που θα φτάσει το 84% της παραγωγής. Το μερίδιο αγοράς των περιοχών της Ασίας και του Ειρηνικού θα επιστρέψει στο 41%, μετά τη βουτιά που έκανε κατά τη διάρκεια της κρίσης ASF, κυρίως λόγω των εξελίξεων στην Κίνα που είναι η μεγαλύτερη κρεατοπαραγωγός χώρα του κόσμου (σε χοίρειο και πρόβειο κρέας). Το μερίδιο παραγωγής των 5 κορυφαίων παραγωγών κρέατος στον κόσμο -Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, Βραζιλία και Ρωσία- σταδιακά θα φθίνουν σε σχέση με το τρέχον επίπεδό τους, καταδεικνύοντας μια νέα δύναμη στην παγκόσμια παραγωγή. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια θα διευκολύνουν την κτηνοτροφία, και το αυξανόμενο μέγεθος και ενοποίηση των παραγωγικών μονάδων προς μια πιο ολοκληρωμένη σύστημα παραγωγής, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αναπτυσσόμενες χώρες. Το κρέας πουλερικών θα συνεχίσει να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της παραγωγής κρέατος, αν και αυξάνεται με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Ευνοϊκές αναλογίες κρέατος προς ζωοτροφές σε σύγκριση με άλλες τα μηρυκαστικά, μαζί με τον σύντομο κύκλο παραγωγής τους, επιτρέπει στους παραγωγούς να ανταποκρίνονται γρήγορα στα μηνύματα της αγοράς επιτρέποντας ταυτόχρονα γρήγορες βελτιώσεις στη γενετική, την υγεία των ζώων και τις πρακτικές διατροφής.

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος προβλέπεται να αυξηθεί σε 127 Mt έως το 2030, αυξημένη κατά 13% από το βασικό επίπεδο που είχε μειωθεί την τριετία 2018-2921 εξαιτίας της ASF.

Η επιδημία ASF σε όλη την Ασία, ξεκινώντας από τα τέλη του 2018, θα συνεχίσει να επηρεάζει πολλές χώρες, με την Κίνα, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Eκτιμάται ότι τα κρούσματα ASF θα συνεχίσουν να διατηρούν την παγκόσμια παραγωγή χοιρινού κρέατος κάτω από τα προηγούμενα επίπεδα μέχρι το 2023. Από κει και μετά αναμένεται να αυξηθεί σταθερά μέχρι το 2030.

Η παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωση προβλέπεται να μειωθεί ελαφρά, καθώς οι περιβαλλοντικές και πολιτικές ανησυχίες αναμένεται να την περιορίσουν. Η Ρωσία, η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χοιρινού κρέατος, έχει σχεδόν διπλασιάσει την παραγωγή την τελευταία δεκαετία, δίνοντας απάντηση στις απαγορεύσεις εισαγωγών αλλά και την επικρατούσα πολιτική κατάσταση.

26 January 2023
Banner